Nieuws

Eetbare insecten zorgen voor duurzaam voedselsysteem

article_published_on_label
28 oktober 2022

Eetbare insecten kunnen gebruikmaken van biologische reststromen (zoals aardappelschillen) uit de landbouw en voedselindustrie en zetten die om in insecteneiwit voor mens of dier. Zo maken ze voedselsystemen duurzamer. ‘Gekweekte insecten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, maar dat vereist een omgeving waarin ze op de juiste wijze gebruikt kunnen worden’, concludeert Alejandro Parodi in zijn masterscriptie. Hij kreeg vorige week zijn mastertitel cum laude toegekend.

Parodi onderzocht hoe duurzaam de productie van insecten op reststromen daadwerkelijk is, en deed ook nog bijzondere ontdekkingen.

Industrie van eetbare insecten

Nu de wetgeving voor voedsel en veevoer verandert, groeit de industrie van eetbare insecten. Duurzaamheid was aanvankelijk de reden achter de introductie van insecten in de Europese voedselsystemen.

Tijdens zijn masterthesis coördineerde Alejandro Parodi (Animal Production Systems) een review van de voedingswaarden en duurzaamheid van nieuwe voedingsmiddelen, waaronder insecten, die uiteindelijk in Nature Sustainability werd gepubliceerd. Insecten blijken minder land te vereisen en hebben minder effect op de opwarming van de aarde dan ander dierlijke voedselproducten zoals melk en vlees, vooral als de insecten worden gekweekt op reststromen.