Nieuws

Insecten als duurzaam veevoer: reëel alternatief?

article_published_on_label
16 januari 2023

Ook al zijn er steeds meer vegetarische en veganistische opties te krijgen, de vraag naar vlees bij de consument blijft stijgen. Daarom is het van belang om ook naar de duurzaamheid van de vleessector te kijken: hoe zorg je ervoor dat vee op een meer efficiënte manier kan worden gehouden?

Een mogelijke oplossing is (het kweken van) insecten als veevoer. In een vorige week gepubliceerd wetenschappelijk artikel in Science zetten Arnold van Huis van Wageningen University & Research (WUR) en een collega van Università degli Studi di Turino (I), de grootste pluspunten en uitdagingen op een rij.

Waarom insecten als veevoer?

Veevoer bestaat nu uit meel van vis en soja. Van Huis: “Dit type voer heeft nadelige effecten op het milieu, zoals bijvoorbeeld voor soja de ontbossing en het gebruik van pesticiden. Afhankelijk van het te voeden dier kan een gedeelte van vismeel of soja door insecten worden vervangen. Een groot voordeel van insecten is dat we groenten- en fruitafval en zelfs mest kunnen gebruiken om ze te voeden. Zo zetten we deze reststromen in als kwalitatief hoogwaardig voer voor dieren.”

Daarnaast stoot het kweken van insecten weinig broeikasgassen uit en is er weinig land en water voor nodig. Maar er zijn meer voordelen volgens Van Huis: “Insecten als veevoer zijn niet alleen een goede voedselbron, maar lijken ook voordelig te zijn voor de gezondheid van de dieren. Zo versterkt chitine, het uitwendige skelet van insecten, het immuunsysteem. Insecten als veevoer zouden zelfs een vervanger kunnen zijn voor antibiotica.”

Wat is er nodig om het op grote schaal toe te passen?

Het gebruik van insecten als nieuwe voedselbron voor vee lijkt dus veelbelovend. Maar er zijn nog een aantal uitdagingen, vertelt de WUR-onderzoeker, zoals automatisering van het productiesysteem, een betere vertering in de darm van het insect door gebruik te maken van bacteriën, genetische selectie van het insect zodat larven beter presteren in de omzetting van reststromen, ziektepreventie, en het veilig gebruik van insecten als ingrediënt in diervoeder.

Van Huis: “Op dit moment kan de sector niet voldoende insecten produceren om te voldoen aan de hoeveelheid veevoer die nodig is. Ook de prijzen van insecten als veevoer zijn nog te hoog, maar door innovaties zullen de prijzen dalen en concurrerend worden ten opzichte van soja of vismeel. De grootste uitdaging van de sector is om voldoende, goedkope, betrouwbare en veilige organische afvalstromen te vinden, die makkelijk door de insecten kunnen worden omgezet tot een hoogwaardig veevoer product.”