Project

KD-BIO: geavanceerde datascience en AI voor doorbraken in de groene levenswetenschappen

Het begrijpen van biologische relaties op alle organisatieniveaus van het leven — van DNA, eencellige en meercellige organismen tot complexe mondiale ecosystemen — en hun reacties op omgevingsveranderingen is cruciaal voor het waarborgen van duurzame voedselproductie, circulaire biosystemen en een gezonde leefomgeving. Moderne technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen om deze relaties te ontrafelen, maar we hebben geavanceerde methoden nodig voor het analyseren van de grote hoeveelheden data die nieuwe technologieën genereren. Knowledge Discovery BIO – een initiatief van WUR - in samenwerking met UU, UvA, LUMC, WI-KNAW, NIOO-KNAW en het Jan IngenHousz Institute - biedt onderzoekers in de groene levenswetenschappen toegang tot geavanceerde tools uit de datawetenschap en AI, en ondersteunt, traint en verbindt hen bij het gebruik ervan.

Nederland en Europa beschikken over geavanceerde onderzoeksapparatuur waarmee groene levenswetenschappers levende systemen kunnen onderzoeken. Echter, om te profiteren van de rijkdom aan multidimensionale datasets die worden gegenereerd door zulke apparatuur, zijn geavanceerde datawetenschap (DS)- en AI- methoden nodig. Knowledge Discovery-BIO (KD-BIO) kan deze leemte opvullen.

Met Knowledge Discovery-BIO bouwen de consortiumpartners aan een unieke infrastructuur voor het gezamenlijk ontwikkelen, delen en toepassen van DS & AI-technieken voor interdisciplinaire kennisontwikkeling en wetenschappelijke innovatie.

De toepassingen variƫren van ecologie (inzicht in de aanpassing van ecosystemen en hun veerkracht bij klimaatverandering) en voeding (menselijke consumptie en gezondheid in realtie met duurzame voedselproductie) tot plantenveredeling (het ontwikkelen van plantenrassen met nieuwe en verbeterde eigenschappen) en biotechnologie (de ontwikkeling van cellulaire fabrieken versnellen).

Gemeenschappen verbinden

De innovatieve KD-BIO infrastructuur slaat een brug tussen verschillende groene life science en data-initiatieven in Nederland en Europa. Wetenschappers die geassocieerd zijn met deze initiatieven krijgen de beschikking over een reeks geavanceerde DS & AI tools en diensten, die de integratie en analyse van gegevens die gegenereerd zijn in verschillende infrastructuren vergemakkelijken en interdisciplinaire kennisontdekking stimuleren. Dit zal de impact van de partnerinfrastructuren en -organisaties versnellen.

De vier modules van KD-BIO

De KD-BIO-infrastructuur omvat:

  1. Datamanagement en semantische technologieƫn
  2. Geavanceerde AI-componenten
  3. Virtuele onderzoeksomgeving (VRE)
  4. Community & capacitybuilding (inclusief opleiding, advies en ondersteuning)

Nationale Onderzoeksinfrastructuur

De consortiumpartners hebben bij NWO een voorstel ingediend om KD-BIO toe te laten tot het programma Wetenschappelijke Infastructuur. Met dit instrument stimuleert NWO het opzetten en opwaarderen van grootschalige onderzoeksfaciliteiten en onderzoeksinfrastructuur waarmee Nederland zijn vooraanstaande internationale positie kan vergroten en vasthouden.