Nieuws

Ontdek internationaal toonaangevende high tech onderzoekskas 'Serre Red' in virtuele 360 graden tour

Gepubliceerd op
21 september 2021

Nederland is een nieuwe internationaal toonaangevende onderzoeks- en onderwijsfaciliteit rijker. Serre Red bevindt zich op de campus van Wageningen University & Reseach en is vanwege zijn grootte en de veiligheidsvoorzieningen uniek in de wereld. De faciliteit is alleen onder strenge voorwaarden toegankelijk. Dankzij een virtuele 360 graden tour kan iedereen er nu toch rondkijken en kennismaken met de onderzoekers van Serre Red en hun experimenten.

In Serre Red, een net opgeleverde high tech onderzoekskas van Wageningen University & Research (WUR) kunnen wetenschappers op het hoogste veiligheidsniveau fundamenteel onderzoek doen naar plantenziekten, bijvoorbeeld die veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels en naar genetische modificatie van planten. 

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

“Plantenziektes vormen een grote bedreiging voor onze voedselzekerheid. Tegelijk moet de landbouw door de mondiale bevolkingsgroei de komende decennia juist veel meer en duurzamer gaan produceren zodat we onze planeet leefbaar houden en het verlies aan biodiversiteit tot staan brengen. We staan daarmee voor een uitdaging die we alleen kunnen overwinnen door middel van fundamenteel onderzoek en onderwijs van het allerhoogste niveau", verklaart directeur Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group van WUR het belang van Serre Red.

Uniek in de wereld

Serre Red is een 'all electric' kas die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De onderzoeksfaciliteit is wereldwijd uniek vanwege de grootte (4.000 m2 kas) en compartimentering van het complex en het hoogste niveau waarop onderzoek wordt gedaan, zowel bij ziekteproeven (quarantaineniveau) als genetische modificatie (niveau III). Elk van de 63 compartimenten (variërend in grootte van 15 tot 52 vierkante meter) voldoet daarom aan de hoogste veiligheidseisen. Allemaal zijn ze ook voorzien van individuele klimaatregeling, luchtfiltering en toegangssloten. De meeste technische apparatuur is verwerkt in kelders onder het complex ten behoeve van optimale lichtinval en het voorkomen van schaduwwerking. 

Serre Red.jpg

Andere kenmerken zijn de toepassing van LED-verlichting, geïsoleerde dubbele beglazing, buitenschermen, warmte en koude opslag en autoclaven, waardoor materialen die de kas verlaten, zoals afval en water, worden gesteriliseerd. Door goede isolatie en afdichting kunnen alle compartimenten in het complex voor verschillende onderzoeken naast elkaar gebruikt worden. Zo worden de onderzoeken niet door elkaar beïnvloed. 

VR Tour

Begin 2019 werd gestart met de bouw van Serre Red. Vanwege de Covid 19-beperkingen is ervoor gekozen om Serre Red niet officieel te openen, maar een VR-tour te maken waarin medewerkers van WUR over hun onderzoek in Serre Red vertellen. 

Petra van Bekkum, Ilse Houwers en Peter Bonants over het onderzoek naar schadelijke quarantaine-organismes op planten die beperkt of (nog) niet in Nederland voorkomen en die een bedreiging vormen voor de import en export van tuinbouwgewassen. 

Yuling Bai over het weerbaarder maken van tomatenplanten tegen ziekteverwekkende bacteriën door genetische modificatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de precisietechniek CRISPR-Cas waarmee bijvoorbeeld specifieke genen ‘aan’ en ‘uit’ kunnen worden gezet. 

Harold Meijer over de zoektocht in oude bananenrassen naar genen die van pas komen bij de ontwikkeling van nieuwe bananenrassen die resistent zijn tegen de verwoestende bananenziektes Black Sigakota disease en Panama disease.

De Virtuele Tour is Engelstalig en alleen te bezoeken via laptop/desktop.