Nieuws

Phenovator - robot voor het meten van fotosynthese

Gepubliceerd op
29 februari 2016

Wageningse onderzoekers hebben een beeldanalyse-robot gebouwd waarmee ze nauwkeurig en langdurig de fotosynthese van veel planten tegelijk kunnen meten. De methode kan plantenveredelaars helpen om planten met een efficiënte fotosynthese te selecteren.

Onderzoekers van Wageningen UR (waaronder Mark Aarts - Laboratorium voor erfelijkheidsleer - en Jeremy Harbinson - Tuinbouw en Productfysiologie) presenteerden de hightech robot Phenovator in het wetenschappelijke tijdschrift Plant Methods. De robot zweeft boven de planten en kan gedurende de hele dag de fotosynthese van zo’n 1500 planten tegelijk meten. Voor het eerst kunnen plantenveredelaars hiermee planten met een verhoogde fotosynthese capaciteit selecteren. De Phenovator maakt een paar keer per dag acht foto’s van de plantjes bij verschillende golflengten van het licht: van dieprood tot blauw licht. De mate waarin de bladgroenkorrels op één bepaalde golflengte reageren is bepalend voor hoe effectief de fotosynthese op dat moment verloopt. De beelden van andere golflengtes gebruikt de robot om van alle planten de grootte en de kleur te meten. Zo kunnen de onderzoekers dag en nacht de fotosynthese, de groei en de beweging van de planten meten. Dat maakt het apparaat ook waardevol voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar verbetering van fotosynthese in planten.

Meer informatie: Artikel in Resource Magazine van Wageningen UR (Nr13 - 25 februari 2016) / Persbericht Wageningen UR (16 februari 2016) / Wetenschappelijke publicatie in Plant Methods (15 februari 2016)