Nieuws

Professionals willen digitale ontmoetingsruimte invasieve exoten

article_published_on_label
20 december 2022

Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten bundelt kennis over invasieve (water)planten en dieren en overweegt om een digitale ontmoetingsruimte in te richten. “Uit onze enquête blijkt dat de behoefte aan discussie groot is.”

Een plek waar professionals kennis kunnen uitwisselen of informatie kunnen vinden over bestrijdingsmethodes en wet & regelgeving: Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten wil een digitale ontmoetingsruimte maken. Om de opzet en inrichting hiervan zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van deelnemers stuurde het netwerk een enquête uit. “Hieruit blijkt dat een digitale ontmoetingsruimte kan voorzien in een behoefte,” zegt Joyce Penninkhof van Probos. “Veel ondervraagden willen deelnemen aan discussies, kennis delen of vragen stellen: zelfs 93%. Daarnaast willen zij via een bibliotheek of beeldenbank op een toegankelijke manier informatie kunnen vinden over invasieve exoten.”

Zelf materiaal aanleveren

Uit de enquête blijkt verder dat 78% van de ondervraagden zelf materiaal wil aanleveren voor de ontmoetingsruimte en dat een digitale nieuwbrief hoog op de wensenlijst staat. “Onderwerpen die daarin aan de orde zouden moeten komen zijn bestrijdingsmethodes, onderzoeksresultaten en wet & regelgeving” zegt Chris van Dijk van Wageningen University & Research. Volgens Van Dijk is er overigens weinig bereidheid te betalen voor deelname aan een digitale ontmoetingsruimte. “En ook de bereidheid om het kennisnetwerk financieel te ondersteunen is beperkt. Financiering vanuit de landelijke overheid, provincies of VNG vindt men meer voor de hand liggen.”

De enquête is in totaal door 85 personen ingevuld waarvan het merendeel werkt voor een (semi)overheid, zoals de gemeente, provincie of het waterschap. Penninkhof: “Begin volgend jaar gaan we verder met de opzet van de digitale ontmoetingsruimte. We verwachten het platform in het tweede kwartaal te kunnen lanceren.”