
Consumentenwetenschap: sleutel tot gezonde en duurzame veranderingen van voedingspatronen
Zoals bekend worden wij tegenwoordig geconfronteerd met vele kritieke uitdagingen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Het is ook bekend dat menselijke consumptie (wat, hoe, wanneer, waar en waarom) veel impact heeft.
Consumentenwetenschap: sleutel tot gezonde en duurzame veranderingen van voedingspatronen
Zoals bekend worden wij tegenwoordig geconfronteerd met vele kritieke uitdagingen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Het is ook bekend dat menselijke consumptie (wat, hoe, wanneer, waar en waarom) veel impact heeft. Gelukkig zijn voedselfabrikanten, foodservice-organisaties, retailers, beleidsmakers en consumenten zich steeds meer bewust van het belang van gezondere en duurzamere voeding. Maar verdere verandering in voedselconsumptiepatronen is nodig om de druk op de gezondheid van zowel consumenten als de planeet te verlichten. Effectieve strategieën om consumenten te motiveren een gezond en duurzaam voedingspatroon aan te nemen en vol te houden, zijn daarom belangrijke factoren om deze uitdagingen aan te pakken. De vraag is dus welke strategieën consumenten kunnen helpen om hun gewoonten te veranderen. En dat is precies de vraag waar Wageningen University & Research antwoord op kan geven.
Wij helpen het gedrag van consumenten en uw producten positief te veranderen
Fabrikanten, foodservice-organisaties en retailers moesten voorheen voldoen aan 'traditionele' consumentenbehoeften zoals veilig voedsel dat lekker en gemakkelijk is en waar voor je geld biedt. Maar tegenwoordig is er een groeiende behoefte om consumenten ook gezondere en duurzamere keuzes te bieden die ze graag willen kopen. Deze behoefte wordt ook actief gesteund en aangestuurd door beleidsmakers.
Deze verschuiving is cruciaal om relevant te blijven voor de wereld van morgen, met een duurzaam bedrijfsmodel. De consumentenonderzoekers van WUR kunnen u helpen om uw producten en de eindgebruikers ervan grondig te onderzoeken. We helpen u uw producten te verbeteren en acties te bedenken die leiden tot gezonde en duurzame veranderingen van voedingspatronen
Over de Consumer Research Group van Wageningen University & Research
Wij geloven dat een gedragsverandering in voedselconsumptie gaat bijdragen aan een betere gezondheid van zowel de mens als de planeet. We werken samen met de Nederlandse overheid en alle actoren in de agrifoodketen over de hele wereld. We leveren diepgaande en impactvolle inzichten in de redenen van consumentengedrag en geven aan welke acties effectief zijn. Samen kunnen we uw positionering als betrokken speler of geïnformeerde beleidsmaker versterken. Zo kunt u zich sterk maken voor consumenten en de planeet.
Meer informatie over ons team en onze expertise
We kunnen met u samenwerken op de volgende gebieden:
Persoonlijke voedingsadviezen om gezondheid en duurzaamheid te bevorderen
Als voedselfabrikant, retailer, cateraar of beleidsmaker hebt u vast al eens gehoord van Personalised Nutrition (PN, persoonlijke voeding.) Door een persoonlijke aanpak van het voedingspatroon kunnen mensen gezonde en duurzame voedingskeuzes maken op een manier die het beste bij hen past. Deze keuzes bevorderen hun gezondheid én sluiten aan op hun persoonlijkheid en sociale omgeving. Deze aanpak is erg nuttig in dit tijdperk van personalisering, waarin consumenten steeds meer controle willen over hun eigen gezondheid en welzijn.
Help jongeren gezonde en duurzame keuzes te maken
Voedselvoorkeuren en eetgewoonten ontstaan al op jonge leeftijd en blijven ook in latere jaren van invloed. De uitdaging is gezonde en duurzame gewoonten te vormen, die een blijvende impact hebben op het welzijn van kinderen en jongeren en een gezonde toekomst creëren voor de planeet en de volgende generaties. Hoe? We moeten jongeren en hun naasten empoweren met kennis, vaardigheden, drijfveren en een optimale ontwikkeling van voedselvoorkeuren, en zorgen voor een omgeving waarin het gemakkelijk is te kiezen voor duurzaam en gezond.
De consumptie van plantaardige voedingsproducten bevorderen
Bij de eiwittransitie gaat het om de overgang naar een duurzamere eiwitconsumptie stimuleren en consolideren, met focus op de gezondheid van mens en planeet op de lange termijn. Voor deze paradigmaverschuiving zijn adequate producten en acties en ondersteunend beleid vereist. En hoewel er meer keuze aan alternatieve eiwitten is, is de consumptie van vlees en zuivel nauwelijks afgenomen.
Waarom kiezen voor de Consumer Research group van Wageningen als uw kennispartner? Wij bieden:
- Toegang tot onze faciliteiten voor voedingsonderzoek
- Robuuste resultaten op het gebied van verandering in eetgedrag, producteigenschappen en productacceptatie
- Diepgaande expertise in effectieve, langdurige verandering van eetgedrag, ondersteund door wetenschap
- Toekomstgericht denken over nieuwe trends, uitdagingen en acties in verband met consumentgedrag
- Oplossingen die zijn afgestemd op de realiteit voor verschillende consumentsegmenten en contexten