Project

BioTex

Dit project is gericht op het ontwikkelen van een wur demonstrator voor functionele polymere gebaseerd op hernieuwbare biobased monomeren. Als demonstrator om de generieke synthetische procedure te demonstreren is gekozen voor een wind- en waterdicht membraan dat doorlaatbaar is voor waterdamp. Typische applicaties voor dit soort materialen kunnen gevonden worden in buitenkleding, werk- en sport kleding maar wellicht ook voor voedsel verpakkingen.  De doelstelling is om de eigenschappen van de huidige benchmark, Sympatex te benaderen of nog beter te maken. Sympatex is vergelijkbaar met gore-tex maar sympatex is een folie waar goretex een textiel is. Daarom is ook gekozen voor Biotex als naam voor deze demonstrator.

Samenvatting Biotex

Het ontwikkelen van functionele materialen met hoge toegevoegde waarde, verkregen uit hernieuwbare grondstoffen, is een mogelijkheid om de initieel hogere  prijzen te rechtvaardigen. Functionele materialen kunnen ook dienen als demonstrator voor de industrie om de brede mogelijkheden van hernieuwbare grondstoffen in te zien.

Recentelijk is er veel interesse vanuit de industrie voor furaandicarbonzuur (FDCA), een monomeer dat verkregen kan worden uit agro grondstoffen. Het ontwikkelen van expertise op het gebied van modificatie van polyesters gebaseerd op FDCA is van belang omdat dit nieuwe kansen biedt voor vernieuwende  industriĆ«le toepassingen. Modificatie van deze polyesters biedt de mogelijkheid om specifieke eigenschappen aan deze materialen toe te voegen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het inbouwen van brandvertragers, water afstotende componenten, anti-statica maar ook specifiek functionele groepen die bijvoorbeeld bio-degradatie kunnen versnellen. Als demonstrator voor de universele polymeer modificatie techniek is gekozen voor een ademend waterdicht membraan voor textiel applicaties.

 

Publicaties