
Project
MIP Seaweed for food and feed
Zeewier is voedzaam en veelzijdig; het zou wel eens een belangrijke bron van plantaardig eiwit kunnen worden. Grootschalige zeewierteelt is echter nog niet rendabel in West Europa. De innovaties uit dit project moeten daar verandering in brengen door de productiekosten omlaag te brengen en de economische opbrengst te vergroten.
Aanleiding
Zeewier is een voedzaam en veelzijdig gewas en kan een belangrijk onderdeel worden van een gezond en veilig voedselpatroon voor mens en dier. Daardoor biedt zeewier de kans om bij te dragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals (o.a.) de transitie naar duurzame plantaardige eiwitten.
Doel
Dit programma heeft als doel om kennis en innovaties in de zeewiersector te ontwikkelen om bij te dragen aan de groei van nieuwe duurzame grondstoffen in Nederland. Kennis is nodig langs de gehele waardeketen van zeewier: van veredeling, verwerking tot aan consumentengedrag. Het vierjarige programma heeft tot doel om van zeewier een nieuwe duurzame bron voor gezonde voedingsmiddelen, voedingsadditieven en diervoeding te maken met een duurzame zeewierteelt in de Nederlandse wateren.
Innovatie
Grootschalige zeewierteelt voor humane- en dierlijke voedingstoepassingen is nog niet rendabel in West Europa. De innovaties uit dit programma dragen bij aan een hogere economische opbrengst van zeewier en lagere productiekosten door nieuwe kennis om alle componenten te gebruiken, de circulaire aanpak, het minimaal scheiden op functionaliteit, de lokale productie en de multidisciplinaire ketenaanpak. Deze nieuwe kennis kan leiden naar de productie van nieuwe verdikkingsmiddelen, de productie van bijzondere (laag calorische) suikers voor voedsel van mens en dier en ingrediƫnten voor de toepassing van geur-, kleur- en smaakstoffen voor voeding.
Wetenschappelijke, maatschappelijke en economische impact
Voor een duurzaam en circulair gebruik van zeewier moeten alle inhoudsstoffen worden gebruikt. Dit is mogelijk met de inzet van meervoudige en droge scheidingstechnieken waarbij alle inhoudsstoffen, van kleurstof, gom tot umamismaakstof en van eiwitten tot suikers, op basis van hun functionaliteiten beschikbaar worden gemaakt. De nieuwe zeewierkennis en -technologie levert ook mogelijkheden voor uitbreiding van het internationale portfolio.
Publicaties
-
A proteolytic enzyme treatment to improve Ulva laetevirens and Solieria chordalis seaweed co-product digestibility, performance, and health in broilers
Poultry Science 101 (2022)5. - ISSN 0032-5791 -
Co-cultivation of the seaweed Ulva sp. and Mytilus edulis
Yerseke : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C011/19) - p. -
Consumentenonderzoek naar volledige en hybride zeewierproducten
Wageningen : Wageningen Economic Research & Wageningen Food and Biobased Research - p. -
Development of Offshore Seaweed Cultivation : food safety, cultivation, ecology and economy : synthesis report 2018
IJmuiden : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C012/19) - p. -
Development of offshore seaweed farming: ecology & cultivation : Synthesis report 2019
Yerseke : Wageningen Marine Research (Wageningen Marine Research report C054/20) - p. -
Duurzame zeewierteelt op de Noordzee, hoe kunnen we opschalen? -Toekomstscenarioās 2030
Wageningen : Wageningen University and Research - p. -
Economic prospects for large-scale seaweed cultivation in the North Sea
Wageningen : Wageningen Economic Research (Wageningen Economic Research momorandum 2019-012) - p. -
Een eerste verkenning van indices voor het bepalen van ecologische draagkracht t.b.v. zeewierkweek
Yerseke : Wageningen Marine Research (Rapport / Wageningen Marine Research C067/21) - p. -
Effect humuszurenproduct en zeewierextract bij zaaiuien : Verslag van een veldproef in 2019 te Lelystad
Wageningen : Stichting Wageningen Research, Wageningen Plant Research, Business unit Open Teelten (Rapport Wageningen Plant Research WPR-870) - p. -
Effect humuszuurproduct en zeewierextract bij uien : verslag van een veldproef in 2018 te Lelystad
Wageningen : Stichting Wageningen Research, Wageningen Plant Research, Business unit Open Teelten (Rapport Wageningen Plant Research WPR-869) - p.