Nieuws

Oogstrobot voor gerbera werkt steeds sneller

article_published_on_label
29 maart 2023

De gerbera-oogstrobot is afgelopen jaar verder ontwikkeld. Zo is de gripper (die de stelen van de gerbera oogst) aanzienlijk sneller dan voorheen. Dat komt vooral doordat de manier waarop de robot in het gewas afdaalt is gewijzigd. Daarnaast maakt de robot minder gebruik van 3D-visualisaties, en is er dus minder rekenkracht nodig voor het oogsten van de gerbera’s.

Kort samengevat werkt de robot als volgt: een camera boven het gewas ziet bloemen die geschikt zijn om te oogsten. Vervolgens zoekt een arm met een knipper (de gripper) de steel onder de bloem en daalt af naar de bodem van het bloembed. Dan volgt het daadwerkelijke oogsten. Daarvoor bestaan grofweg twee methodes: de steel lostrekken, of de steel knippen. Bij de oogstrobot voor gerbera’s is gekozen voor de laatste methode. Het grootste voordeel van deze methode is dat de richting van het oogsten niet van belang is, wat in het geval van plukken het geval is.

IMG_6087.jpg

Om te kunnen oogsten, moet de robot de exacte plek van de steel vinden. In het vorige prototype zocht de robot met hulp van een camera en 3D-visualisaties de positie en oriëntatie van de gehele steel onder de bloem. Hiervoor is veel rekenkracht van de robot nodig, en dus ook tijd. “We hebben daarom gewerkt aan een nieuwe opzet in samenwerking met MTA, die sinds dit jaar betrokken is bij het project. In de nieuwe opzet gebruikt de robot geen 3D-beelden om de steel onder de bloem te vinden. In plaats daarvan bepaalt de robot de locatie van de bloem en daalt de robotarm af tot zo’n vier centimeter onder die bloem. Dat is logischerwijs de enige plek waar de steel zich kan bevinden. Deze methode is dus aanzienlijk sneller”, vertelt Jos Ruizendaal, onderzoeker en projectleider.

De gerbera-oogstrobot is ontwikkeld door onderzoekers van het Agro Food Robotics-programma en Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Het onderzoeksproject is een publiek-private samenwerking en wordt gefinancierd door de Gewascoöperatie Gerbera en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het is nog niet bekend wanneer de robot op de markt komt.

Dit PPS-project werd gefinancierd door TKI.