Project

Transmissiecyclus RVF-virus

Rift Valley fever virus (RVFV) is het enige mug-overdraagbare virus dat grote uitbraken kan veroorzaken onder zowel landbouwhuisdieren als de mens. De verspreiding van het virus is tot op heden beperkt tot Afrika en het Arabisch schiereiland maar er is een groot risico dat het virus in de toekomst wordt geïntroduceerd in Europa.

Model voor het bestuderen van de transmissiecyclus RVFV

Onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research heeft aangetoond dat Nederlandse schapen vatbaar zijn voor het virus en dat het virus zich kan vermeerderen in inheemse muggensoorten. Het is echter nog onduidelijk hoe efficiƫnt het virus zich via de mug in Nederland zou kunnen verspreiden. Om een goede inschatting te kunnen maken van de consequenties van een toekomstige introductie in Nederland is deze kennis essentieel.

Experimenten

Om dit inzicht te verkrijgen moeten experimenten uitgevoerd worden waarin de transmissie van het virus van mug naar dier en vice versa wordt onderzocht. Wageningen Bioveterinary Research beschikt inmiddels over de benodigde kennis en faciliteiten om dit type experimenten als eerste ter wereld uit te voeren.

Het project zal nieuwe inzichten geven in de natuurlijke RVFV transmissiecyclus en de mogelijke consequenties van een RVFV introductie in Europa. Tevens wordt een voor het veld meer relevant infectiemodel ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor het verbeteren van epidemiologische wiskundige modellen en de evaluatie van vaccins. Het is tenslotte nog belangrijk om te vermelden dat de technieken die in dit project worden ontwikkeld toegepast kunnen worden voor toekomstig onderzoek naar de transmissie van andere arbovirussen.

Publicaties