
Project
AF-17014 - CULTURED
Steeds meer consumenten vragen om voedingsmiddelen zonder toevoegingen. Voor een aantal producten zijn echter niet voldoende mogelijkheden om aan deze vraag te voldoen. Het vervangen van conserveermiddelen, suikervervangers en flavours op een natuurlijke manier is geen sinecure.
In het project worden nieuwe fermentatietechnologieën ontwikkeld om tot nieuwe, clean label functional ingredients en foods te komen.
Wat levert het project op?
Het project draagt bij aan een vergroting van het aanbod van duurzame clean labelproducten.
Betrokken partijen: DSM, Duynie, Firmenich Aromatics, Grain Processing Coorperation (GPC), Heineken Supply Chain, Limagrain Cereal Ingredients, KALSEC, Kerry Ingredients, TNO, Wageningen University & Research
Publicaties
-
Combinatorial Fermentation as a Disruptive Technology : Formulating with Microbes
World of Food Ingredients october/november (2020). - ISSN 1566-6611 - p. 126 - 128. -
Fermentation as disruptive technology for the food industry : Unlocking Fermentation Technology for a Sustainable, Healthy, and Clean Future
-
Scientific and legislative issues surrounding the use of microbial food cultures within the EU context. Session 15: Food safety and regulation
-
The application of combinatorial approaches and robotics technology for fermented food innovation. Session 7: Digitalization for a smarter food sector