Project

AF12203 Carbohealth

Koolhydraten zijn belangrijk voor een correcte werking van onze hersenen, hart, zenuwstelsel, spijsvertering en immuunsysteem. Nederlandse bedrijven werken o.a. om die reden aan de ontwikkeling van nieuwe, gezondheidsbevorderende koolhydraten. Belangrijk daarbij is dat de (nieuwe) koolhydraten voldoen aan de regelgeving van de European Food Safety Authority (EFSA). EFSA eist informatie over het werkingsmechanisme en - als effecten op het immuunsysteem en het metabolisme worden geclaimd - het aantonen dat een koolhydraat de immuunrespons aantoonbaar ondersteunt.

Het project CARBOHEALTH (gezonde koolhydraten) richt zich op het opzetten van een technologieplatform om de ontwikkeling van nieuwe koolhydraten te faciliteren. Het platform is bedoeld voor de Nederlandse industrie voor voedsel- & voeder-ingrediënten in brede zin. Het gaat om koolhydraten die gunstige eigenschappen hebben voor de gezondheid van het gastro-intestinale systeem.

Aanpak en tijdspad

Het consortium bestudeert (i) structuur-functie relaties van koolhydraten door het identificeren van chemische structuren/substituenten die verantwoordelijk zijn voor specifieke effecten op het immuunsysteem en metabolisme van gastheer en geassocieerde microbiota, ontwikkelt (ii) gestandaardiseerde assays om in vivo-effecten te voorspellen en inzicht te verkrijgen in werkingsmechanismen, onderzoekt (iii) de versterking van de immuunrespons in mensen en in productiedieren door oa gebruik te maken van een response op vaccinatie. Dit laatste wordt door de EFSA geaccepteerd als een gevalideerde methode om gunstige effecten van voedingsbestanddelen aan te tonen.
Het onderzoek richt zich op door de EFSA aanbevolen biomarkers, en zowel de directe als de indirecte effecten (zoals bijv. effecten op darmbacteriën) van koolhydraten op immuuncellen. Zowel nieuw gesynthetiseerde als bestaande koolhydraten worden getest op gunstige effecten.