Project
Deelname aan panels van EFSA, AOAC en CODEX Alimentarius
De internationale risicobeoordeling van contaminanten is belegd bij organisaties als EFSA, JECFA en CODEX. Deze organisaties leiden op basis van beschikbare gegevens blootstellingslimieten (health based guidance values) af en bekijken op basis van de mogelijke blootstelling of er reden is tot zorgen rond de gezondheid voor mens en dier. De organisaties maken gebruik van experts op het terrein van chemische analyses, exposure assessment, toxicologie, modellering en risicobeoordeling. WFSR beschikt over experts die hierin kunnen deelnemen.
Bij EFSA wordt onderscheid gemaakt tussen de Panels van experts die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordelingen, en werkgroepen die de Opinies voorbereiden.
Doelstelling
Doel van dit project is de deelname aan internationale panels en werkgroepen van internationale organisaties, zoals EFSA, AOAC en CODEX.
Werkwijze
Binnen dit project worden momenteel de volgende activiteiten ontplooid: Deelname aan werkgroepen van EFSA m.b.t. specifieke contaminanten Deelname aan het EFSA CONTAM Panel, dat zich bezig houdt met een breed scala van contaminanten in voedsel en voer, waaronder natuurlijke toxines, milieucontaminanten en verboden diergeneesmiddelen
Projectresultaat
De resultaten bestaan uit zogenaamde Opinies die worden gepubliceerd in The EFSA Journal en de basis vormen voor mogelijk vervolgacties vanuit de Europese Commissie in samenspraak met de lidstaten. Dit gebeurt met name wanneer EFSA oordeelt dat de marge tussen de actuele blootstelling en de afgeleide health based guidance value te klein is.
Publicaties
-
Risk assessment of PFASs, EFSA Opinion 2020
-
Evaluation of the shucking of certain species of scallops contaminated with lipophilic toxins with a view to the production of edible parts meeting the safety requirements foreseen in the Union legislation
EFSA Journal (2021), Volume: 19, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Update of the risk assessment of hexabromocyclododecanes (HBCDDs) in food
EFSA Journal (2021), Volume: 19, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Assessment of an application on a detoxification process of groundnut press cake for aflatoxins by ammoniation
EFSA Journal (2021), Volume: 19, Issue: 12 - ISSN 1831-4732 -
Evaluation of the shucking of certain species of scallops contaminated with domoic acid with a view to the production of edible parts meeting the safety requirements foreseen in the Union legislation
EFSA Journal (2021), Volume: 19, Issue: 8 - ISSN 1831-4732 -
Systemic PFOS and PFOA exposure and disturbed lipid homeostasis in humans : what do we know and what not?
Critical Reviews in Toxicology (2021), Volume: 51, Issue: 2 - ISSN 1040-8444 - p. 141-164. -
Annexes to the Update of the risk assessment of nickel in food and drinking water
-
Occurrence data on nickel in food
-
Risk assessment of Ochratoxin A in food - Summary statistics on occurrence and consumption data and exposure assessment results - Final occurrence data
-
Risk assessment on Glycoalkaloids in feed and food: Occurrence data in food and feed submitted to EFSA and dietary exposure assessment for humans