
Project
Dichtbijvangst; lokaal gevangen vis uit de korte keten rond Scheveningen
In tegenstelling tot veel andere onderzoeken rondom Noordzee en visserij, is dit project gericht op de lokale consument te betrekken bij de uitdaging van voedselverspilling op zee. Dit onderzoeksproject beoogt jongeren te enthousiasmeren voor lokaal gevangen verse vis in restaurants in Scheveningen.
In Nederland wordt dagelijks veel vers gevangen vis uit de lokale Noordzee verspild, doordat veel Nederlanders buitenlandse (kweek)vis prefereren, terwijl lokaal gevangen vis onbekend en onbemind is (Dagevos et al, 2014). De vis die in Scheveningen wordt aangeland, wordt voor 80-90% bevroren geëxporteerd (Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, 2019). In zijn algemeenheid vergrijst de consument van lokaal gevangen vis (Hoekstra, 2019), doordat jonge mensen andere proteïnebronnen en/of andere vissoorten verkiezen boven de lokaal gevangen vis.
Ontwikkeling van nieuwe producten
In co-creatie met jongeren van de ROC Mondriaan worden nieuwe producten ontwikkeld, die met behulp van lokale aanbieders van verse vis bij de Scheveningse horeca op de kaart te komen. Zo proberen alle actoren in de keten meer waardering en betrokkenheid te verkrijgen bij jongeren en toeristen voor lokale verse vis uit de Noordzee.
Het project, geleid door Wageningen Economic Research m.m.v. Schuttelaar & Partners, bestaat uit drie delen:
- Bedrijfseconomisch onderzoek ter versterking verdienvermogen voor Scheveningse verse Noordzeevis
- Productinnovatie via co-creatie met jongeren tbv verwaarding onderbenutte en verspilde Noordzeevissoorten
- Real-life consumentengedragsonderzoek: gemakkelijker keuzes maken voor Scheveningse verse vis
Publicaties
-
Dichtbijvangst
Dichtbijvangst, Vismagazine, 2022-12-06, Lennart Kik, https://www.vismagazine.nl/blogs/dichtbijvangst-2 -
Eigen vis eerst: Noordzee
Eigen vis eerst: Noordzee, Den Haag Centraal p. 15, 2022-11-17, Jelle van der Meulen, https://www.noordzeevisuitscheveningen.nl/news/2022/11/dhc-noordzeevis.pdf -
Hoe kunnen jongeren uit Scheveningen en omstreken worden geïnteresseerd voor in Scheveningen aangelande vis?
-
Jongeren eten bijna geen Noordzeevis
Jongeren eten bijna geen Noordzeevis, Schuttevaer, 2020-09-12, W.M. den Heijer, https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2020/09/12/jongeren-eten-bijna-geen-noordzeevis/ -
Jongeren weten de weg naar de visspeciaalzaak te vinden: Project Dichtbijvangst afgesloten
Jongeren weten de weg naar de visspeciaalzaak te vinden: Project Dichtbijvangst afgesloten, Visserijnieuws p. 10, 2022-11-25 -
Kansen op sterk verdienmodel met verse Noordzeevis
Kansen op sterk verdienmodel met verse Noordzeevis, Vismagazine, 2022-11-21, Lennart Kik, https://www.vismagazine.nl/nieuws/kansen-op-sterk-verdienmodel-met-verse-noordzeevis -
Lekker en winstgevend: onderzoek naar opzet lokale visketen Den Haag
Lekker en winstgevend: onderzoek naar opzet lokale visketen Den Haag, AD / Algemeen Dagblad, 2021-05-06, Ellen Lengkeek, https://www.ad.nl/koken-en-eten/lekker-en-winstgevend-onderzoek-naar-opzet-lokale-visketen-den-haag~a437db56/ -
Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen
Nieuw magazine over Noordzeevis uit Scheveningen, Viamagazine, 2022-07-01, Paul Einerhand, https://www.vismagazine.nl/nieuws/nieuw-magazine-over-noordzeevis-uit-scheveningen -
Nieuw magazine! Op reis met vis uit eigen zee
Nieuw magazine! Op reis met vis uit eigen zee, Noordzeevis uit Scheveningen, 2022-06-29, https://noordzeevisuitscheveningen.nl/nieuws/nieuw-magazine-op-reis-met-vis-uit-eigen-zee/1193 -
Onderzoek Dichtbijvangst sectorbreed van belang
Onderzoek Dichtbijvangst sectorbreed van belang, Vismagazine, 2021-06-07, Lieneke Schuitemaker, https://www.vismagazine.nl/artikelen/onderzoek-dichtbijvangst-sectorbreed-van-belang