Project

Drive you nuts

Kunnen vleesvervangers op basis van (nieuwe) peulvruchten een allergische reactie opwekken? In dit project ontwikkelen we een nieuwe methode om op basis van serum van pinda-allergische patiënten te kunnen voorspellen of (nieuwe) bewerkte eiwitten uit peulvruchten de allergische reactiecascade kan aanzetten op celniveau. Hierdoor kunnen we productveiligheid voorspellen.   

In dit multidisciplinaire project gaan wij een nieuwe strategie ontwikkelen om te kunnen voorspellen of bewerkte, nieuw eiwitten een allergische reactie kunnen geven. Op dit moment is er een grote toename in het aantal vleesvervangers op de markt. Vanwege hun hoge voedingswaarde zitten in deze vleesvervangers vaak eiwitten uit peulvruchten, zoals soja, erwt en lupine. Deze eiwitten worden erg bewerkt, zoals extreem verhit, om de structuur van vlees te kunnen nabootsen. Op hetzelfde moment neemt de groep mensen met een voedselallergie ook rap toe. Daarom is het belangrijk, vooral als het gaat om nieuwe eiwitten zoals lupine, om te kunnen voorspellen of deze een allergische reactie kunnen opwekken.

Bovendien lijken peulvruchten soms een allergische reactie te kunnen opwekken in mensen die allergisch zijn voor pindas of noten. Dit noemen we een kruisreactie. Bewerking van voedsel kan ervoor zorgen dat eiwitten veranderen, waardoor ook kan veranderen of ze wel of geen allergische reactie veroorzaken.

Op dit moment zijn er nog geen toereikende technieken om hier een accurate voorspelling over te kunnen doen. Om te kunnen zien of er een allergische reactie is op een bepaald soort eiwit is dan ook een zogenaamde orale provocatie de gouden standaard. Dit kan een riskante procedure zijn voor de patiënt. Daarom willen wij in dit project met serum van pinda-allergische patiënten een methode opzetten waarin we kunnen voorspellen of er op celniveau een allergische reactiecascade kan komen op nieuwe, bewerkte eiwitten uit peulvruchten. Hiermee kunnen we de veiligheid van deze eiwitten voorspellen zonder patiënten te belasten en zo de eiwittransitie bespoedigen. 

Publicaties