Nieuws

Een tang voor het sneller opbinden van bomen en struiken

article_published_on_label
6 april 2022

Veel jonge bomen en struiken worden door de kwekers aan een stok vastgebonden. Daardoor krijgt de stam extra ondersteuning. Dat vastbinden gebeurt met een stukje bindbuis en is een arbeidsintensieve klus. Binnen de PPS Handsfree production in agri-food werkt de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research aan een apparaat waarmee het opbinden van de bindbuis sneller en eenvoudiger kan.

Medewerkers van boomkwekers ‘slaan’ een bindbuis van PVC om de stam en de stok, maken een knoop en trekken de bindbuis door. De verbinding die zo ontstaat is sterk genoeg om stam en stok bij elkaar te houden, maar ook flexibel genoeg om de groei van de stam niet te beperken. Op verzoek van een plantenkweker onderzoekt WUR hoe het opbinden van bomen te automatiseren is. Daarbij zoeken de onderzoekers naar een apparaat om de manuele werkzaamheden te vereenvoudigen en te versnellen. Uiteindelijk kan het gehele proces geautomatiseerd worden, waardoor echt ‘handsfree production’ mogelijk wordt.

Een jonge boom wordt aan een stok gebonden voor extra ondersteuning
Een jonge boom wordt aan een stok gebonden voor extra ondersteuning

Er zijn al wel oplossingen op de markt, maar het opbindmateriaal dat daarvoor gebruikt wordt, voldoet niet. Daarom werkt WUR aan de ontwikkeling van een tang voor het opbinden. Inmiddels is een eerste prototype gereed. De tang is een handzaam apparaat dat de bindbuis om de stam en stok slaat en zorgt voor de juiste spanning. De beide uiteinden worden niet vastgeknoopt, maar met een klem aan elkaar bevestigd. Daarnaast zoekt WUR naar een milieuvriendelijk alternatief voor PVC: dat materiaal is sterk, maar is niet afbreekbaar in de natuur.

Het onderzoek naar het opbinden van bomen is een publiek-private samenwerking en wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en B&B Plant.