Project

FOAMEX: Ontwikkeling van extrusieschuimproces voor polymelkzuur (PLA)

In het project FOAMEX worden nieuwe technologieën ontwikkeld voor het produceren van geschuimde producten van polymelkzuur. Het project richt zich op een extrusieschuimproces dat betrouwbaar, economisch haalbaar en gemakkelijk opschaalbaar is.

PLA is een bioplastic dat onder meer gebruikt wordt in verpakkingsmiddelen voor de voedingsindustrie, textiel en behuizingen voor elektronica.
PLA is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen die afkomstig zijn uit biomassa zoals mais en suikerbieten. Het materiaal heeft een redelijke prijs en bezit een bijzondere combinatie van eigenschappen. Daarmee is het ook interessant als grondstof voor geschuimde producten.

Het nieuwe proces dat we ontwikkelen moet reproduceerbaar, stabiel, financieel haalbaar en op te schalen zijn. Als we daarin slagen kunnen PLA-schuimen een daadwerkelijk alternatief vormen voor schuimen op basis van olie-gebaseerde plastics.
Projectleider Gerald Schennink, Wageningen Food & Biobased Research

Smeltsterkte succesfactor bij extrusieschuimen

Het doel van dit project is om de huidige kennis rondom het schuimproces naar een hoger niveau te tillen. Het instelbaar maken van de smeltsterkte lijkt bij het extrusieschuimen de sleutel tot succes.  Diverse geavanceerde routes (zowel op chemisch, fysisch als machine technisch gebied) zullen in het project worden geïnventariseerd en direct worden toegepast om deze eigenschap te kunnen “tunen”.

Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, Synbra Technology Nomacorc en Sulzer Chemtech.

Publicaties