Project

FoodE - Food systems in European cities

Het doel van FoodE is het versnellen van de ontwikkeling van voedselsystemen in en rondom de stad (City Region Food Systems: CRFS) door kruisverstuiving tussen lokale initiatieven in heel Europa en het analyseren van de best practices. Deze CRFS kunnen variëren van telers, producenten, handelaars tot infrastructuur, supermarkten, belangenverenigingen, etc.

Specifieke doelen binnen het project zijn:

  • De levensvatbaarheid van voedselproducenten in en rondom de stad verbeteren.
  • De efficiĆ«ntie van de productie van gewassen met hoge voedzame waarde verbeteren.
  • De toegang tot betaalbaar, veilig en voedzaam voedsel binnen de Europese steden verbeteren.

Diverse Europese burgers/stakeholders zullen worden betrokken bij het ontwikkelen van tools om de duurzaamheid, klimaatimpact, verdienmodellen, water- en energiebeheer, et cetera van deze voedselsystemen te bepalen. Deze tools zullen ook bijdragen aan de haalbaarheid en het verdienvermogen van de CRFS, door o.a. rekening te houden met lokale markten, klimaat en wetgeving. Specifieke deliverables binnen het project zijn:

  • Een bruikbare methodologie voor de kwantitatieve beoordeling van CRFS.
  • Optimalisatie en realisatie van stadstuinbouwsystemen of -ondernemingen binnen de EU met inbreng van lokale stakeholders. Hierbij zal de grote verscheidenheid aan klimaat- en marktomstandigheden binnen de EU in acht worden genomen.
  • Een hulpmiddel (app) om een CRFS door het publiek te kunnen laten beoordelen op het gebied van duurzaamheid en andere voor consumenten relevante aspecten.

Publicaties