Project

HIPPIE: Ontwikkeling van high performance-polymeren op basis van isoidide

In het project HIPPIE wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van high performance- polymeren op basis van isoidide. Isoidide wordt beschouwd als een interessante bouwsteen voor de Biobased Economy. Maar om een rendabele productie van biobased plastics op basis van isoidide mogelijk te maken, moet de stof op grote schaal geproduceerd worden.

De grondstof isoidide is interessant voor een breed scala aan polyesters. Het is een symmetrisch en thermisch stabiel monomeer dat uit suiker te halen is. Mede daarom is het een interessante bouwsteen voor biobased producten. Polymeren op basis van isoidide zijn bruikbaar voor verpakkingsmateriaal of bouwmaterialen maar ook voor andere toepassingen, zoals toepassingen in de elektronica-industrie en de auto-industrie.

Grondstof polyesters

De focus in dit project ligt met name op isoidide als grondstof in polyesters. Deze polyesters zullen op dusdanige schaal gemaakt worden dat er een scala aan analyses, thermisch, mechanisch en reologisch, uitgevoerd kunnen worden. Dit maakt het voor de industriƫle partners mogelijk geschikte toepassingen en markten te bepalen.

Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research en de bedrijven Archer Daniels Midland Company (ADM), DuPont en Holland Colours.

Publicaties