Project

INDIE

INDIE is een project in het ERA-CoBioTech programma van de EU. Dit project heeft tot doel om bacterie Corynebacterium glutamicum te ontwikkelen als productieplatform voor hoogwaardige, natuurlijke aromatische verbindingen die afgeleid zijn van aromatische aminozuren (fenylalanine, tyrosine en tryptofaan).

De bacterie Corynebacterium glutamicum is hier uitermate geschikt voor omdat het al op industriële schaal aromatische aminozuren produceert en omdat het al gebruikt wordt voor de productie van voedingsingrediënten met veiligheids status GRAS (generally regarded as safe).

In dit project wordt de productie van indole ontwikkeld. Indole wordt toegepast als geurstof in zuivelproducten, thee en parfums. Verreweg het meeste indole wordt momenteel chemisch gemaakt uit koolteer. Het doel van dit project is om natuurlijke indole duurzaam, tegen gunstige kostprijs te produceren. Hiervoor ontwikkelen we een biosynthese route waarin enzymen uit planten en microben worden toegepast in een fermentatieproces uitgaande van hernieuwbare grondstoffen (lignocellulose, garnalenafval). Natuurlijke indole kan gebruikt worden als bouwsteen voor complexere producten zoals natuurlijke kleurstoffen (indigo), plant groeimiddelen (IAA) en slaapmiddel (melatonine). Voor het ontwikkelen van dit indole biosynthese proces zal een modellerings tool ontwikkeld worden dat breed ingezet kan worden, ook voor het ontwerpen van productie processen van andere stoffen via Corynebacterium.

indie-picture.png

Het project kent vijf partners, twee Nederlandse, twee Duitse en een Sloveense. WPR coördineert het project.

Publicaties