Project

Innovatie van insectenvallen

Alle huidige valsystemen om insecten waar te nemen zijn nog steeds gebaseerd op plastic lijmplaten of emmers met vloeibare oplossingen (water/zeep) waar de insecten aan kleven of in verdrinken. Met name lijm op platen werkt zeer variabel en sommige insecten mijden de lijm en/of weten zich na aanvankelijk contact met de lijm weer los te maken van de platen en ontsnappen zodoende aan onze waarneming.

In de natuur doen planten het veel slimmer (diverse carnivore planten). Het gebruik maken van deze kennis in de natuur wordt steeds meer toegepast in industriƫle materialen voor velerlei toepassingen zoals bijvoorbeeld materialen om muren vuil werend of waterafstotend te maken en klittenband. Er zijn ook steeds meer materialen beschikbaar die onder invloed van temperatuur, licht, vocht of na contact met ander materiaal tot verkleving, vervorming, verzachting of verharding van het materiaal leiden. Veel materialen hebben bovendien reversibele eigenschappen (keren weer terug in de oorspronkelijke toestand) waardoor ze hergebruikt kunnen worden. Het begrijpen van hoe de natuur insecten vangt en deze concepten benutten voor het verbeteren van waarnemingsvallen voor insecten is nog nauwelijks benut en kennis hierover kan leiden tot geheel nieuwe concepten die effectiever en mogelijk selectiever insecten vangen.

Het betrekken van kennisinstellingen met kennis en faciliteiten t.a.v. materialen is hierbij zeer waardevol. Diverse materiaal concepten zullen in dit project ontwikkeld en getest worden op hechting na contact door het insect. Voor een aantal plaagsoorten (taxuskever en/of verwante Otiorhynchus sp., en/of plagen als trips, mineervlieg en witte-vlieg) zal dat worden onderzocht. Geschikte materialen worden vervolgens gebruikt voor het ontwerpen/aanpassen van geschikte valconcepten en in combinatie met verschillende slow-release formuleringen en toepassingswijzen van aantrekkelijke geurstoffen getest op gedrag van insecten met als doel een optimaal werkend valconcept te ontwerpen die vervolgens in de laatste fase van het project zal worden getoetst op gebruikswaarde en mogelijkheden in de praktijk.

Publicaties