Project

Inventarisatie sneltest vogelgriep

Uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven komen veelvuldig voor. Diagnostiek vindt plaats met een gevoelige PCR op een laboratorium; een sneltest voor diagnostiek op locatie kan in drukke periodes helpen om middelen efficiënt in te zetten. Dit project is een inventariserend onderzoek naar commercieel beschikbare sneltesten voor aviaire influenza.

Vogelgriep is endemisch aanwezig in wilde vogels in Nederland, en uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven komen veelvuldig voor. Diagnostiek vindt plaats met een gevoelige PCR op een laboratorium. Als er veel uitbraken tegelijkertijd zijn, kan een sneltest op locatie helpen om prioriteiten te stellen en zo  beschikbare mankracht en middelen voor het nemen van monsters en het uitvoeren van diagnostiek efficiĆ«nt in te zetten.

Er bestaan commercieel verkrijgbare sneltesten voor influenza. De meeste zijn voor humane monsters, een aantal is voor aviaire monsters. Het doel van dat project is om te inventariseren wat voor testen er zijn, en om een aantal te onderzoeken op gevoeligheid en gebruiksgemak. Eventueel geschikte testen kunnen in een vervolgonderzoek gevalideerd worden voor gebruik in het veld door overheden bij verdenkingen van aviaire influenza op pluimveebedrijven.

Publicaties