Project

Meer groente en fruit voor iedereen

Het project ‘Meer groente en fruit voor iedereen’ heeft als doel bij te dragen aan een structurele verhoging van de groente- en fruitconsumptie in Nederland en parallel daaraan, aan marktverruiming en afzetverhoging van groente en fruit.

Voor de meeste Nederlanders was het al moeilijk om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente van 200 gram per dag te consumeren. Om te kunnen voldoen aan de nieuwe Schijf van Vijf, met als norm 250 gram groente per dag, is het belangrijk te achterhalen hoe consumenten van verschillende leeftijden en achtergronden te bewegen zijn om meer groente en ook fruit te consumeren.

In 2014 is het project gestart met het organiseren van een brede coalitie van partijen en organisaties die zich bezig houden met voeding; kinderdagverblijven, scholen, cateraars, retail, horeca, groente- en fruitbedrijven. In dat jaar hebben diverse activiteiten plaatsgevonden om kennis te delen en behoeften en mogelijkheden te inventariseren (d.m.v. workshops). Daarna zijn diverse pilots uitgevoerd bij diverse doelgroepen en locaties. Deze pilots waren gericht op het kinderdagverblijf, de middelbare school, de werkvloer, de horeca en de thuiskoker. Zo werd in de horecapilot duidelijk dat de groenteconsumptie 23% kan stijgen, door meer groente toe te voegen aan gerechten in een restaurant en minder vlees of vis te serveren.

In 2016 wordt een aantal andere interventies afgerond en de data ervan uitgewerkt, die vervolgens gepubliceerd gaan worden. Verder zal in 2016 het onderzoek verbreed worden naar nieuwe producten, locaties, en partijen om zo de impact op de groente- en fruitconsumptie in Nederland zo groot mogelijk te maken.

Publicaties