
Project
Methodeontwikkeling en inventariserend onderzoek ten behoeve van WOT
Het doel van dit project is de ontwikkeling en implementatie van nieuwe analysemethoden om de identiteit en kwaliteit van landbouwproducten te kunnen verifiëren, evenals het vergelijken van routinemethoden ten opzichte van referentiemethoden. Dat leidt ertoe dat de wettelijke overheidstaken naar behoren kunnen worden uitgevoerd en dat is voor alle betrokkenen bij deze controles (overheid en sector) van belang. Ieder jaar wordt/worden door de contactperso(o)n(en) van het project onderwerpen geselecteerd en geprioriteerd.
Resultaten
Vernieuwde en verbeterde methoden voor de verificatie van de identiteit en kwaliteit van agrarische producten zodat wettelijke overheidstaken naar behoren kunnen worden uitgevoerd. De nieuwe kennis zal besproken worden met de direct betrokkenen binnen het Ministerie van LNV, maar ook met de NVWA, certificeerders en partijen in de sector. Verder zal de informatie verspreid worden op internationale (wetenschappelijke) bijeenkomsten en in EU-projecten.
Noot: Dit project gaat vanaf 2021 samen met WOT-02-005-010 verder onder nummer WOT-02-004-059.
Publicaties
-
A story on food, faith and fraud – detection of the fakes
-
Authentication of Organic Feed by Near-Infrared Spectroscopy Combined with Chemometrics A Feasibilily Study
Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 (2012)33. - ISSN 0021-8561 - p. 8129 - 8133. -
Characterization of Conventional, Biodynamic, and Organic Purple Grape Juices by Chemical Markers, Antioxidant Capacity, and Instrumental Taste Profile
Journal of Food Science 80 (2015)1. - ISSN 0022-1147 - p. C55 - C65. -
Chemical Composition, Sensory Properties, Provenance, and Bioactivity of Fruit Juices as Assessed bij Chemometrics: A Critical Review and Guideline
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 13 (2014)3. - ISSN 1541-4337 - p. 300 - 316. -
Detection of sunflower oil in extra virgin olive oil by fast differential scanning calorimetry
Thermochimica Acta 603 (2015). - ISSN 0040-6031 - p. 237 - 243. -
Differentiation of specialty coffees by proton transfer reaction-mass spectrometry
Food Research International 53 (2013)1. - ISSN 0963-9969 - p. 433 - 439. -
Emerging flavour analysis methods for food authentication
In: Instrumental assessment of food sensory quality: A practical guide / , Kilcast, D.. - Cambridge : Woodhead Publishing Ltd. - ISBN 9780857094391 - p. 284 - 313. -
Food Authenticity: Provenancing. A case study of fish
In: Descriptive Food Science / , Valero Díaz, Antonio, García-Gimeno, Rosa María. - : InTech - ISBN 9781789845945 -
Food Fraud and Authenticity : Emerging issues and future trends
In: Innovation and future trends in food manufacturing and supply chain technologies / , Leadley, C.E.. - : Woodhead Publishing (Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition 293) - ISBN 9781782424475 - p. 3 - 20. -
Food fraud and developments in rapid detection
New Food 19 (2016)1. - ISSN 1461-4642 - p. 45 - 49.