
Project
Monitoring voeding
Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid en voedingskunde is het belangrijk om kennis te hebben van de inname van voedingsstoffen door Nederlanders. De kennis en trendanalyses kunnen worden gebruikt bij beleidsmaatregelen voor een gezondere bevolking en risicobeoordelingen in nationaal of EU-verband. Sinds de jaren tachtig worden hiertoe voedselconsumptiegegevens, meetgegevens en dagvoedingen verzameld. Deze data moeten worden geanalyseerd en aangevuld.
Aanpak
De algemene doelstelling van het project is om inzicht te krijgen in de inname van voedingsstoffen en de blootstelling aan een breed aantal contaminanten van volwassenen en kinderen in Nederland middels onderzoek van duplicaatvoedingen. Vervolgens worden de gegenereerde gegevens gebruikt voor risicobeoordelingen en beleidsmaatregelen door NVWA/RIVM.
Resultaten
De resultaten zijn analytische data waarvoor een passende vorm van rapportage wordt gezocht, maar minimaal wordt een overzicht van de resultaten in bijvoorbeeld Excel-vorm opgeleverd.
Noot: Dit project was tot en met 2020 nummer geregistreerd onder WOT-02-005-011.
Publicaties
-
A mycotoxin-dedicated total diet study in the Netherlands in 2013 : Part I - Design
World Mycotoxin Journal 9 (2016)1. - ISSN 1875-0710 - p. 73 - 87. -
Determination of T-2/HT-2 toxins in duplicate diets in the Netherlands by GC-MS/MS method development and estimation of human exposure
World Mycotoxin Journal 7 (2014)3. - ISSN 1875-0710 - p. 267 - 276. -
Duplicaatvoedingsonderzoek bij kinderen 2014 : eerste resultaten
Bilthoven : RIVM (RIVM Briefrapport 2015-0170) - p. -
Hoe gezond eten onze peuters?
Wageningen : Kennisonline