
Project
Preventiemaatregelen zwartvruchtrot appel peer
Een aantal vruchtrotveroorzakers geeft ondanksde inzet van fungiciden grote problemen in de teelt en bewaring van appels en peren (verliezen van >75% zijn geconstateerd). Het vruchtrotprobleem blijkt de laatste jaren steeds grotere vormen aan te nemen. Dit project heeft als doel de kennisgaten op te vullen die nodig zijn om maatregelen te ontwikkelen die de natuurlijke weerbaarheid van boomgaardsystemen tegen schimmels vergroot en om de aanpak van schimmels in de boomgaard te verbeteren.
In de teelt van appels en peren worden frequent preventieve fungiciden toegepast om verliezen door vruchtrot te voorkomen. De bespuitingen worden uitgevoerd tegen twee verschillende typen vruchtrotveroorzakers, te weten schimmelsoorten die in de boomgaard vruchtrot veroorzaken, en tegen schimmels die de vruchten in de boomgaard infecteren zonder dat de symptomen dan al zichtbaar worden. In het laatste geval treedt vruchtrot op tijdens de bewaring van het fruit.
De fruitteeltsector (appelen en peren) wil verdiepend en innoverend onderzoek over:
- de levenscyclus van vruchtrot veroorzakende schimmels in de boomgaard,
- de aanwezigheid van de verschillende pathogene vruchtrotschimmels in de boomgaard en
- de infectiebronnen in de boomgaard.
Niet elke schimmel is op dezelfde wijze te bestrijden. Door vroegtijdig te weten welke pathogenen in de boomgaard aanwezig zijn, kunnen specifiekere keuzes gemaakt worden in:
- bestrijding van schimmels in de boomgaard,
- boomgaard hygiëne en
- in naoogstbehandeling van te bewaren partijen.
Voor de sector is het van belang om een goed beeld te krijgen van de belangrijkste pathogene schimmels in de boomgaard, aangevuld met kennis over infectieperiodes en infectiebronnen. Deze kennis is nodig om de strategie rond de aanpak van vruchtrot aan te passen aan de wensen van markt en maatschappij. Telers willen de kennis gebruiken om een zo tijdig, zo specifiek en zo groen mogelijke strategie te kunnen kiezen ter voorkoming en zo nodig bestrijding van deze schimmels.
De maatschappelijke meerwaarde is gekoppeld aan het verminderen van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Met als effect het verminderen van residu op eindproduct i.r.t. voedselveiligheid en het beperken van emissie. De economische meerwaarde is gekoppeld aan het verminderen van verspilling door rot, marktbehoud binnen Europa en marktverbreding naar derden landen.
De beoogde wetenschappelijke output is een verdieping en verbreding van fundamentele kennis over pathogene schimmels en hun populatie-ontwikkeling in de boomgaard.
Publicaties
-
A European perspective on post-harvest diseases in pome fruit
Fresh Quarterly (South Africa) (2021)15. - p. 18 - 19. -
Beheersing van bewaarrot bij appels en peren
-
Beheersing van zwartvruchtrot en bewaarrot
-
Confirmation of black rot on different apple cultivars caused by diplodia seriata in the Netherlands
Plant Disease 104 (2020)5. - ISSN 0191-2917 -
Continuing the brown spot puzzle
Continuing the brown spot puzzle, European Fruit Magazine (EFM), 2020-02-03, W. van Teeffelen -
Correction to: Latent postharvest pathogens of pome fruit and their management: from single measures to a systems intervention approach
European Journal of Plant Pathology (2020). - ISSN 0929-1873 -
Fibulorhizoctonia psychrophila, causal agent of lenticel spot in pome fruit, rarely detected in Dutch pear and apple orchards
European Journal of Plant Pathology (2023) - ISSN 0929-1873 -
First report of phytophthora chlamydospora causing postharvest fruit rot on apples and pears in the Netherlands
Plant Disease 105 (2021)3. - ISSN 0191-2917 - p. 713 - 713. -
First report of preharvest fruit rot of ‘pink lady’ apples caused by colletotrichum fructicola in Italy
Plant Disease 105 (2021)5. - ISSN 0191-2917 -
Important postharvest pathogens of pear and their dynamics in plant residues in Dutch pear orchards
Acta Horticulturae 1303 (2021). - ISSN 0567-7572 - p. 501 - 508.