Project

SPECIFIC: PE-folies met verbeterde barrière eigenschappen

Het project SPECIFIC richt zich op de ontwikkeling van een nieuw materiaal voor voedselverpakkingen. Hierbij wordt een folie ontwikkeld van een combinatie van polyethyleen en zetmeel. Polythyleen is zeer waterdicht, maar vormt geen barrière voor zuurstof. Zetmeel vormt wel een goede zuurstofbarrière, maar is niet watervast. Samen zullen de grondstoffen de barrière-eigenschappen van de folie verbeteren.

Een blend van thermoplastish zetmeel en polyethyleen is niet alleen interessant vanwege de barrière-eigenschappen, maar ook vanwege kostprijs en duurzaamheidsaspecten. Zetmeel is goedkoop te produceren uit hernieuwbare grondstoffen zoals aardappelen. Het doel is dat de ontwikkelde biobased folies de bestaande uit aardolie gemaakte folies kunnen vervangen. In dit project zal de nadruk liggen op co-continue systemen.

Reologie, vochtgevoeligheid en hechting

Om tot de optimale blend te komen doen projectpartners onderzoek naar de vraag wat de belangrijkste factoren zijn om de reologie van de blend te veranderen. Ook wordt bekeken welke concepten men kan toepassen om de vochtgevoeligheid van blends te reduceren, en welke concepten kunnen worden toegepast om betere hechting tussen de verschillende componenten van de barrière-film te verkrijgen.

Dit project is een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research en de bedrijven Avebe en Sabic.