Project

Technische beleidsadvisering genetische bronnen

CGN ondersteunt LNV en levert technische ondersteuning aan LNV in internationaal verband, ter voorbereiding en implementatie van internationaal beleid met betrekking tot genetische bronnen. Daarbij gaat het om behoud, toegang, duurzaam gebruik en eerlijke verdeling van de voordelen van gebruik van genetische bronnen, waarmee ook de Nederlandse lange termijn belangen worden gediend. Het betreft met name internationale afspraken in EU-, FAO- en CBD-verband. De Nederlandse overheid hecht groot belang aan behoud van biodiversiteit, en aan een internationaal klimaat waarin het Nederlandse bedrijfsleven kan floreren waarbij er weinig belemmeringen zijn bij de uitwisseling van genetische bronnen. De overheid en het bedrijfsleven zien een belangrijke rol voor het CGN in internationale netwerken, als uniek expertise centrum en als vraagbaak op het terrein van genetische bronnen, veredeling en fokkerij, en biodiversiteit in voedselsystemen en bosbouw. De internationale beleidsadvisering- en ondersteuning door CGN concentreert zich op het werk van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA), de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA), het Biodiversiteitsverdrag (CBD) en het Nagoya Protocol (NP), en op relevant EU-beleid en EU-regelgeving dat een directe of indirecte relatie heeft met behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen. Vanuit CGN wordt de rol van national focal point vervuld voor de implementatie van de FAO Global Plans of Action voor Plant, Animal, Forest en Aquatic Genetic Resources. CGN vervult ook de rol van national focal point for Biodiversity for Food and Agriculture. Het national focal point speelt zowel een rol bij de totstandkoming van internationale afspraken als bij de implementatie van afspraken op nationaal niveau.    

LNV en andere belanghebbenden worden door CGN geadviseerd over de ontwikkeling en implementatie van beleid en regelgeving over behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen. Het CGN neemt daartoe deel aan de Nederlandse delegaties naar bijeenkomsten van de Convention on Biological Diversity (inclusief het Nagoya Protocol), de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture en de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture, en neemt deel aan voorbereidend overleg in nationaal en EU verband.

Op het terrein van Access and Benefit Sharing ondersteunt CGN het Ministerie bij de implementatie van het Nagoya Protocol en EU regelgeving, en bij de verdere ontwikkeling van internationale afspraken. Tevens draagt CGN bij aan de monitoring van de implementatie van de Sustainable Development Goals (in het bijzonder Target 2.5).

De European Genetic Resources Strategy (EGRS) is de basis voor verdere versterking van behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen op Europees niveau. CGN werkt samen met andere landen en stakeholders binnen deze netwerken bij de verdere ontwikkeling en implementatie van de EGRS en van de domein specifieke strategieën.

CGN ondersteunt LNV en levert technische ondersteuning aan LNV in internationaal verband, ter voorbereiding en implementatie van internationaal beleid met betrekking tot genetische bronnen. Daarbij gaat het om behoud, toegang, duurzaam gebruik en eerlijke verdeling van de voordelen van gebruik van genetische bronnen, waarmee ook de Nederlandse lange termijn  belangen worden gediend. Het betreft met name internationale afspraken in EU-, FAO- en CBD-verband.

De Nederlandse overheid hecht groot belang aan behoud van biodiversiteit, en aan een internationaal klimaat waarin het Nederlandse bedrijfsleven kan floreren waarbij er weinig belemmeringen zijn bij de uitwisseling van genetische bronnen. De overheid en het bedrijfsleven zien een belangrijke rol voor het CGN in internationale netwerken, als uniek expertise centrum en als vraagbaak op het terrein van genetische bronnen, veredeling en fokkerij, en biodiversiteit in voedselsystemen en bosbouw.

De internationale beleidsadvisering- en ondersteuning door CGN concentreert zich op het werk van de FAO Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture (CGRFA), de FAO International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA), het Biodiversiteitsverdrag (CBD) en het Nagoya Protocol (NP), en op relevant EU-beleid en EU-regelgeving dat een directe of indirecte relatie heeft met behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen.

Vanuit CGN wordt de rol van national focal point vervuld voor de implementatie van de FAO Global Plans of Action voor Plant, Animal, Forest en Aquatic Genetic Resources. CGN vervult ook de rol van national focal point for Biodiversity for Food and Agriculture. Het national focal point speelt zowel een rol bij de totstandkoming van internationale afspraken als bij de implementatie van afspraken op nationaal niveau.

Publicaties