Project

Tokenizing Circularity

Steeds meer producten en processen worden circulair genoemd. Circulaire toeleveringsketens zijn complexe netwerken. Het volgen en traceren van deze onderling sterk afhankelijke stromen is een grote uitdaging. Het is niet altijd zichtbaar waar een product vandaan komt en/of waar het van gemaakt is. Hoe kunnen we deze circulariteitsclaims vervolgens verifiëren? Kunnen we Distributed Ledger Technologie (DLT) gebruiken om de identiteit van materialen en producten in circulaire toeleveringsketens te registeren en bij te houden? Kunnen we een token (bijvoorbeeld een Circularity Coin) ontwikkelen voor de circulariteit van producten en halffabricaten te bewijzen?

In circulaire ketens is het een grote uitdaging om circulariteitsclaims te verifiëren. Het doel van dit project is te verkennen in hoeverre de Distributed Ledger Technologie (DLT, meer bekend als de blockchaintechnologie) toegepast kan worden om de transparantie en traceerbaarheid van circulaire producten en processen te verbeteren. In dit project onderzoeken we het ontwerp en de haalbaarheid van een crypto-grafisch token (circulariteitsmunt of circularity coin) dat kan worden gebruikt om producten te volgen en processen met circulaire producten te verifiëren.

Project

We gaan onderzoeken welke data en informatie over de circulariteit van de producten gecreëerd kan worden en hoe de authenticiteit en validiteit van de informatie gevalideerd kan worden door het bewijs (zoals sensordata) te koppelen aan een gedistribueerd grootboeksysteem (ook wel blockchain-systeem genoemd). Investeerders en ondernemers (zoals RTI Blockchain) in de agrifoodsector, met name logistiek betrokkenen, zullen worden geraadpleegd voor businessmodel- en governance-aspecten.

Het resultaat is een ontwerp van de Circularity Coin en een haalbaarheidsrapport dat kan worden omgezet in wetenschappelijke of professionele publicaties.

Publicaties