
Natuur en Milieu
(WOT-04) - De overheid heeft kennis nodig over natuur, landschap en milieu in de context van het bestuur, de economie en de samenleving. Alleen dan kan de overheid op een verantwoorde manier alle relevante aspecten en belangen van natuur, landschap en milieu afwegen. De unit Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu (WOT Natuur & Milieu) verzorgt deze informatie voor de rijksoverheid, in het bijzonder voor het ministerie van LNV.
Koepel
(WOT-04-001) Het Koepelthema omvat het management van de unit WOT Natuur & Milieu. Het gaat om de kwaliteitszorg, de kennisbenutting en het kennismanagement. Deze taken zijn voor elk van de andere thema’s van belang, en daarom moeilijk in de afzonderlijke thema’s onder te brengen. De unit vervult de kennisbehoefte voor de wettelijke taken die zijn geformuleerd in de uitvoeringsovereenkomst van de WOT Natuur & Milieu.
Agromilieu
(WOT-04-008) In de WOT N&M wordt invulling gegeven aan de wettelijke onderzoekstaken op het gebied van natuur en milieu, zodat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn verplichtingen op grond van nationale en internationale wet- en regelgeving ter bescherming van natuur en (agro)milieu kan nakomen. Het thema Agromilieu zorgt voor onderbouwing met cijfers en (tussen)rapportages voor de meststoffenwet, gewasbeschermingswet, NEC-verplichtingen, UNFCCC, Kyoto en andere broeikasgas verplichtingen.
Informatievoorziening Natuur
(WOT-04-009) De Directeur Generaal Natuur en Regio in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de implementatie van internationale wetten en verdragen om de biodiversiteit in Nederland te behouden en te herstellen. De internationale beleidsdoelen voor het behoud en herstel van biodiversiteit zijn vastgelegd in diverse wetten en verdragen. In het thema Informatievoorziening Natuur worden rapportages gemaakt voor een aantal wettelijke onderzoekstaken die met het behoud van biodiversiteit hebben te maken.
Periodieke Evaluatie Natuurbeleid (PEN)
(WOT-04-010) Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft als taak om eenmaal per twee jaar een Balans van de Leefomgeving uit te brengen, waarin de wettelijke Natuurbalans is geïntegreerd. Het doel hiervan is de rijksoverheid te voorzien van de juiste informatie over de beleidsuitvoering, de voortgang en nieuwe ontwikkeling in bos, natuur en landschap. Voor de taken op het gebied van bos, natuur en landschap in de beleidsmatige en maatschappelijke context heeft PBL onvoldoende kennis in huis. Deze kennis wordt aangevuld door de WOT Natuur en Milieu van WR omdat deze kennis hier wel beschikbaar is.
Netwerk Ecologische Monitoring
(WOT-04-012) Met ingang van 2014 heeft de WOT Natuur & Milieu het programmamanagement van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) overgenomen van de Stichting Gegevensautoriteit Natuur. Het thema WOT-NEM bestaat uit twee componenten: het programmamanagement, dat wordt uitgevoerd door de WOT N&M, en het verzamelen van gegevens voor de meetnetten, dat wordt uitgevoerd door vrijwilligersorganisaties en de provincies.
Periodieke Verkenning Natuurbeleid (PVN)
(WOT-04-011) Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft als taak om eenmaal per vier jaar een Natuurverkenning uit te brengen. Het uiteindelijke doel hiervan is de rijksoverheid te voorzien van de juiste informatie over meerjarige trends in bos, natuur en landschap in beleidsmatige en maatschappelijke context. PBL heeft hiervoor onvoldoende kennis in huis. De WOT Natuur en Milieu van WR vult deze kennis aan omdat zij deze kennis wel beschikbaar hebben. Ook dragen zij bij aan de rapportage Natuurverkenning.
Basisregistratie ondergrond
(WOT-04-013)