Project
Deelname aan panels van EFSA, AOAC en CODEX Alimentarius
De internationale risicobeoordeling van contaminanten is belegd bij organisaties als EFSA, JECFA en CODEX. Deze organisaties leiden op basis van beschikbare gegevens blootstellingslimieten (health based guidance values) af en bekijken op basis van de mogelijke blootstelling of er reden is tot zorgen rond de gezondheid voor mens en dier. De organisaties maken gebruik van experts op het terrein van chemische analyses, exposure assessment, toxicologie, modellering en risicobeoordeling. WFSR beschikt over experts die hierin kunnen deelnemen.
Bij EFSA wordt onderscheid gemaakt tussen de Panels van experts die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordelingen, en werkgroepen die de Opinies voorbereiden.
Doelstelling
Doel van dit project is de deelname aan internationale panels en werkgroepen van internationale organisaties, zoals EFSA, AOAC en CODEX.
Werkwijze
Binnen dit project worden momenteel de volgende activiteiten ontplooid: Deelname aan werkgroepen van EFSA m.b.t. specifieke contaminanten Deelname aan het EFSA CONTAM Panel, dat zich bezig houdt met een breed scala van contaminanten in voedsel en voer, waaronder natuurlijke toxines, milieucontaminanten en verboden diergeneesmiddelen
Projectresultaat
De resultaten bestaan uit zogenaamde Opinies die worden gepubliceerd in The EFSA Journal en de basis vormen voor mogelijk vervolgacties vanuit de Europese Commissie in samenspraak met de lidstaten. Dit gebeurt met name wanneer EFSA oordeelt dat de marge tussen de actuele blootstelling en de afgeleide health based guidance value te klein is.
Publicaties
-
Annexes to the risk assessment of aflatoxins in food
-
Risk assessment of nitrate and nitrite in feed
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 11 - ISSN 1831-4732 -
Risk to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 9 - ISSN 1831-4732 -
Risk assessment of ochratoxin A in food
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 5 - ISSN 1831-4732 -
Update of the risk assessment of nickel in food and drinking water
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 11 - ISSN 1831-4732 -
Risk assessment of aflatoxins in food
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Risk assessment of chlorinated paraffins in feed and food
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 3 - ISSN 1831-4732 -
Risk assessment of glycoalkaloids in feed and food, in particular in potatoes and potato-derived products
EFSA Journal (2020), Volume: 18, Issue: 8 - ISSN 1831-4732 -
Evaluation of calcium lignosulfonate as a acceptable previous cargo for edible fats and oils
EFSA Journal (2019), Volume: 17, Issue: 12 - ISSN 1831-4732 -
Scientific opinion on the risks for animal and human health related to the presence of quinolizidine alkaloids in feed and food, in particular in lupins and lupin-derived products
EFSA Journal (2019), Volume: 17, Issue: 11 - ISSN 1831-4732