Kaasboerderij de Vierhuizen, kaasboerderij in Leidschendam

Kaasboerderij de Vierhuizen is een kleine biologische melkveehouderij. Van de melk wordt op de boerderij een speciale boerenkaas gemaakt: ‘Wilde Weide Kaas’. Deze kaas wordt in de boerderijwinkel verkocht maar ook aan restaurants en kaasspeciaalzaken. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan natuurbeheer en biedt enkele kleinschalige recreatiemogelijkheden, zoals de boerenlandpaden en de Wilde Weide Tuin.

Motivatie ondernemer

Freek van Leeuwen over zijn deelname aan het project BEE-divers:

“Wij willen ons blijven onderscheiden in de markt; nog duurzamer, nog meer natuurbeheer, meer dierenwelzijn, beter waterbeheer en meer contact met consumenten. Vrijwel al het land dat bij de boerderij hoort is aangemerkt als natuurgebied. De natuur krijgt hier voorrang. Weidevogels, vlinders, kikkers en andere dieren zijn even belangrijk als de koeien. Het project BEE-divers sluit perfect aan bij onze wens om ook op het erf de biodiversiteit te verhogen en te zorgen dat nog meer planten en dieren zich thuis voelen op onze boerderij.”

Interventie & verdienmodel BEE-divers

  • Het rustpunt voor bezoekers bij de Wilde Weide Tuin wordt nog mooier. Onder de zogenaamde drachbomen kunnen ze met uitzicht op de hoogstamboomgaard genieten van het insectenconcert dat hoorbaar is vanuit het nieuwe insectenhotel.
  • De kleine fruittuin op het erf wordt nog aantrekkelijker voor wilde bijen en insecten door de aanplant van enkele solitaire drachtbomen, waaronder een Zevenzonenboom en een Trompetboom. De extra sierappelhaagjes om de fruittuin maken het bijenrestaurant compleet. De bomen en struiken zorgen namelijk voor extra stuifmeel en nectar voor de bijen. Door betere bestuiving wordt de productie van de fruittuin verhoogd.
  • De pluktuin is vergroot en rondom voorzien van boomstammen. Hierop zullen insecten hun eieren afzetten en vele soorten paddenstoelen gaan groeien.

Motivatie onderzoeker

“De maatregelen die Freek heeft gekozen dagen bij aan het verfraaien van het boerenerf op een manier die ook de biodiversiteit verhoogt. De vernieuwde plukweide en het nieuwe terras bij de landwinkel maken een blijvend bezoek aan de landwinkel nog aantrekkelijker.”