Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder, vleesveeboerderij in Warmond

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is een kleinschalige duurzame fokkerij van oud-Hollandse Lakenvelder runderen die bij een kleine slachterij geslacht worden. De Lakenvelder is een aansprekende koe, direct herkenbaar aan het witte laken om de buik. Daarnaast is het ook een zogenaamde ‘schrale koe’ die niet veel voeding nodig heeft en het uitstekend doet op een menu van hooi en gras. Het duurzame vlees van topkwaliteit word verwerkt bij een ambachtelijke slager. Het vlees wordt verkocht aan horeca en in de boerderijwinkel.

Motivatie ondernemer

Fernand de Willigen over zijn deelname aan het project BEE-divers:

“Duurzaam vlees van onze bijzondere Lakenvelders en weilanden vol met weidevogels waren de pijlers onder ons bedrijf. Daar komt door de combinatie van twee nieuwe projecten nu een derde pijler bij, namelijk biodiversiteit door het stimuleren van de komst van bijen en vlinders. In samenwerking met Wilder-land zijn in onze nieuwe ‘poldertuin’ drie theehagen aangelegd met onder meer zwarte bes, framboos, braam en vlier. Goed voor de wilde bijen en straks is er via Wilder-land heerlijke kruidenthee uit onze poldertuin te koop. Het project BEE-divers sluit naadloos op de ontwikkeling van de poldertuin aan, met de aanplant van nog meer hagen en drachtbomen. Zo wordt onze boerderij een paradijs voor de wilde bijen, zweefvliegen en vlinders.”

Interventie & verdienmodel BEE-divers

  • Door de aanplant van verschillende appelhagen en laatbloeiende solitaire bomen wordt de bloeiboog voor wilde bijen en insecten enorm verlengd op het erf van de boerderij.
  • De picknickbanken bij de waterkant bieden niet alleen prachtig uitzicht over het water en het weidevogelgebied, maar ook de insecten zullen zich laten horen. Nieuw aangeplante bomen en struiken zorgen voor veel stuifmeel en nectar waar de insecten op af komen.

Motivatie onderzoeker

“Bij aanvang van dit poject was dit boerderijcomplex al een trekpleister voor flora en fauna. Wij hebben er nog een aantal elementen aan kunnen toevoegen. Deze leveren een extra bijdrage aan de groenstrcutuur van het erf. Deze bijdrage zal naar verwachting de beleving van het landschap door bezoekers en het verblijf op het erf nog meer versterken”.