Landwinkel Sonneveld in Benthuizen

Jan en Mieke Sonneveld zijn in 1984 gestart met een grote boomgaard. Door de aanleg van recreatiegebied Bentwoud is de boomgaard kleiner geworden maar is het fruitteeltbedrijf uitgebreid met een landwinkel en een restaurant. Hier kunnen bezoekers nu terecht voor fruit uit de eigen boomgaard; appels, peren, pruimen en kersen. In het voorjaar komen de fruitbomen tot bloei waardoor ze hommels en honingbijen aantrekken voor het bestuiven. Als de temperatuur oploopt zie je de bloemen veranderen in prachtig en smaakvol fruit

Motivatie ondernemer

Jan Sonneveld over zijn deelname aan het project BEE-divers:

“Hommels zijn het beste in het bestuiven van onze kersenbomen en ook twee volken honingbijen helpen hierbij. Heel belangrijk dus dat ze genoeg te eten hebben, ook als onze fruitbomen niet in bloei staan. Over deelname aan BEE-divers hoefde ik dan ook niet lang na te denken. De bomen met bloesem, hagen met siervruchten en bakken met mooie bloemen zijn daarnaast fantastisch om te zien voor onze bezoekers aan de landwinkel en restaurant. Wel had ik een belangrijk verzoek; de nieuwe planten mochten in verband met het eten van de kersen geen extra vogels aantrekken. De onderzoekers hebben hier goed in meegedacht.”

Interventie & verdienmodel BEE-divers

  • Aan begin en einde van de fruitboomrijen zijn kistjes met biologische bollen narcissen en blauwe druiven neergezet. Deze bloemen zijn al vroeg in het voorjaar in bloei, en hebben nectar zodra de eerste wilde bijen en hommels actief worden. Door het gebruik van verwilderende soorten kunnen de bloemen zich verder verspreiden over het bedrijf.
  • De aanplant van vlinderstruiken en verschillende laatbloeiende bomen waaronder bijvoorbeeld een Zevenzonenboom zorgt juist in de zomer en nazomer voor de aanwezigheid van bloeiende planten. Zo blijft het restaurant voor de hommels en bijen het hele seizoen geopend.
  • Ook kruidenstroken tegenover de huidige bijenkasten zorgen voor optimale omstandigheden voor hommels en bijen op dit fruitteeltbedrijf.

Motivatie onderzoeker

“Er waren twee doelen op het bedrijf van Jan en Mieke Sonneveld te realiseren: De eerste gericht op het versterken van het esthetisch karakter van het erf met planten die gelijktijdig de biodiversiteit versterken. Een tweede doel vormt de functionele biodiversiteitsverhoging die bestuiving en zetting bevorderend werken, met name voor de vroeg bloeiende gewassen pruim en peer. En door het uitdragen van het verhaal achter de BEE-divers maatregelen aan de bezoekers van Sonnevelds landwinkel wordt de beleving van de aankoop hopelijk nog meer versterkt”