Buikbelang: de werking van het darmmicrobioom

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Wageningen University & Research en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Door de werking van het darmmicrobioom beter te leren kennen willen we voorkomen dat aandoeningen en ziekten in en vanuit de darmen ontstaan. Het kan ons ook helpen om ziekten beter te behandelen, zodat de klachten verminderen.

Buikbelang richt zich op bewustwording, onderzoek en implementatie van toepassingen. De 4 pijlers zijn:

Pijler 1: Meer begrijpen van het darmmicrobioom

In het spijsverteringsstelsel, vooral in de darmen, bevindt zich een grote verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom. Het is belangrijk om hier meer over te weten te komen. Sommige bacteriën worden in verband gebracht met ziekte, terwijl andere juist enorm belangrijk voor je gezondheid zijn. Als de balans in het darmmicrobioom is verstoord, kan bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of kanker ontstaan. En als hersenen en darmen niet meer goed communiceren, kan dit leiden tot depressie of bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Pijler 2: Toepassingen ontwikkelen

Buikbelang wil eraan bijdragen dat gezonde mensen niet ziek worden en dat zieke mensen beter behandeld kunnen worden. Door het darmmicrobioom beter te monitoren, snel inzicht te hebben in wat er misgaat en behandelingen doorlopend te verbeteren. We willen concrete toepassingen ontwikkelen waarmee de praktijk verder kan. Denk aan nieuwe klinische behandelingsopties en leefstijlinterventies.

Pijler 3: Klinische toepassingen in de praktijk

Buikbelang wil klinische behandelingsopties en leefstijlinterventies zo breed mogelijk verspreiden. Alleen dan kunnen ze het verschil maken. We werken daarvoor enerzijds samen met zorgprofessionals en patiënten, zodat we steeds beter te weten komen hoe aanpassing van het darmmicrobioom de gezondheid verbetert. En anderzijds met ondernemers die nieuwe toepassingen ontwikkelen en naar de markt brengen.

Pijler 4: Bewustwording en gedragsverandering

Nederlanders die goed voor hun darmmicrobioom zorgen, houden grip op hun gezondheid. Met campagnes en op maat gegeven leefstijladviezen willen we de bewustwording stimuleren en mensen aanzetten tot gedragsverandering. We werken daarin samen met gedrags- en sociaal wetenschappers.