Innovatie & Onderzoek

Wageningen University & Research staat al lang bekend als het gaat om duurzaamheidsonderzoek. De kennis die we hebben verzameld door middel van onderzoek in de voedingssector, biedt voldoende mogelijkheden om de mode-industrie te verbeteren, aangezien beide sectoren worstelen met vergelijkbare uitdagingen. Of het nu gaat om het optimaliseren van de katoenproductie, onderzoek naar biobased materialen of het onderzoeken van consumentengedrag, hieronder vindt u onze nieuwste circulaire modeonderzoeksresultaten.

Onderzoeksgebieden voor circulair textiel & kleding

Middelen

Resources - Circular Fashion Lab

Over Middelen

Bekende vezels, zoals katoen en polyester, hebben niet voor niets hun plaats in de mode-industrie. Helaas hebben deze vezels duidelijk zowel een negatieve milieu- als sociale impact. Het veranderen van mode vanaf het begin van de waardeketen begint met het ontwerpen van grondstoffen. Welke circulaire materiaalinnovaties kunnen de mode-industrie ten goede veranderen? Op deze pagina verzamelt Circular Fashion Lab® onderzoek van Wageningse wetenschappers en onderzoekt het de kansen van grondstoffen voor de mode-industrie.

Contactpersoon

Natuurlijke & Biobased Vezels

Afval als grondstof

Katoen

Het aanboren van de uitgebreide kennis van Wageningen University & Research op het gebied van landbouw, het onderzoeken van het verbeteren van de oogsten en het verminderen van de impact van de productie van natuurlijke vezels is een vanzelfsprekend onderdeel van onze activiteiten. Katoen is een van de meest gebruikte (en geliefde) textielvezels die er zijn, en we proberen dit productieproces ten goede te verbeteren.

Circulair Ontwerp

Circular Design - Circular Fashion Lab

Circulair Ontwerp

Design kenmerkt het begin van de modewaardeketen, alle beslissingen die in de ontwerpfase worden genomen, zullen gevolgen hebben voor productie, gebruik en het einde van de levensduur. Design is daarom een cruciale stap in de transitie naar circulariteit en Circular Fashion Lab® wil meer circulair en duurzaam design voor mode en textiel informeren en inspireren.

Contactpersoon

Circular Ensemble

Het ontwerp karakteriseert het begin van de mode waardeketen, waardoor elke beslissing die in de ontwerpfase wordt genomen, consequenties heeft voor de productie, voor het gebruik en de eindfase van het kledingstuk of textiel. Daarom is ontwerp een cruciale stap in de transitie naar circulariteit, en het Circular Fashion Lab® heeft als doel om te inrotmeren en inspireren op het gebied van duurzaam en circulair ontwerp voor mode en textiel. 

Video Circular Ensemble

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Consumentengedrag

Cosmsumer Behavior - Circular Fashion Lab

Over Consumentengedrag

Van consumptiepatronen van winkelgedrag tot gebruik, wassen en weggooien van mode en textiel, in de mode-industrie is de consument/gebruiker een belangrijke speler. Koop je fast-fashion, tweedehands kleding of vintage? Hoe vaak draag je deze items? Wat zit er precies in je kledingkast? Hoeveel willen consumenten betalen voor duurzame mode? Dit zijn allemaal vragen die relevant zijn voor het veranderen van de mode-industrie en wij onderzoeken ze.

Contactpersonen

End-of-Life

End-of-Life - Circular Fashion Lab

Over End-of-Life

Het aantal kledingstukken en textiel dat jaarlijks wordt gekocht, groeit voortdurend. Het is essentieel om na te denken over strategieën voor het levenseinde van deze producten. Idealiter wordt verspilling voorkomen door bijvoorbeeld het consumentengedrag te veranderen, kleding voor langere tijd te dragen of andere businessmodellen in de mode-industrie te implementeren, zoals textielverhuur. Wanneer een kledingstuk idealiter wordt afgevoerd, wordt het hergebruikt door een andere klant via de tweedehandsmarkt. Als het kledingstuk niet meer draagbaar is, kan het worden gerecycled tot een product met een lagere waarde, zoals poetslappen. Wanneer de stof als zodanig niet meer bruikbaar is, komen vezelrecyclagetechnieken in het spel. Het Circular Fashion Lab® onderzoekt de mogelijkheden voor end-of-life strategieën zoals recycling.

Contactpersoon

Textielrecycling

Textielrecycling is een complex probleem zonder een eenvoudig antwoord. Het is algemeen bekend dat meer dan 97% van de grondstoffen die de textielindustrie gebruikt, bestaat uit nieuwe grondstoffen en minder dan 1% wordt gerecycled tot textiel. Bovendien wordt 73% van de kleding na gebruik gestort of verbrand en wordt slechts 12% gerecycled voor andere toepassingen dan kleding. Daarom is het een uitdagend maar zeer interessant onderzoeksonderwerp. Hieronder leest u alles over de huidige recyclingtechnieken en hoe het Circular Fashion Lab® deze technieken probeert te verbeteren.

Wetenschapswinkel

In 2020 is in samenwerking met Sympany een nieuw Wetenschapswinkel (Science Shop) project gestart, ‘De wereld van textielrecycling: het verkennen van recyclingmogelijkheden voor niet-draagbaar textiel’. Dit is een lopend project, als u meer wilt weten neem dan gerust contact op.

Waardeketen

Value Chain - Circular Fashion Lab

Over Waardeketen

De waardeketen van de textiel- en mode-industrie is groot, complex en vaak uitdagend. De lange geschiedenis van voedselwaardeketenonderzoek met bewezen analytische methoden bij Wageningen University & Research biedt voldoende gelegenheid om problemen in de textiel- en modewaardeketen aan te pakken. Enkele van de onderwerpen waar Circular Fashion Lab® zich op richt zijn productietechnologieën, lokale versus wereldwijde productienetwerken en nieuwe bedrijfsmodellen.

Contactpersoon

Duurzame verpakking

De mode-industrie kenmerkt zich door lange waardeketens en veel transportstappen van productie naar consument, waarbij veel verpakkingen worden gebruikt. Daarom geloven we dat duurzame verpakking een fundamenteel onderdeel is van het verbeteren van deze industrie. Niet alleen de materialen van de verpakking zijn belangrijk, de functie van de verpakking en de voordelen voor het product, de recyclingmogelijkheden en het ontwerp zijn belangrijk voor duurzaamheid. Wageningen University & Research heeft een groot trackrecord op het gebied van verpakkingsonderzoek & -advies en samen kunnen we de meest duurzame oplossingen vinden.