Project

Plantalyzer - meetrobot tomaat voor oogstprognose

De Plantalyzer® is een unieke combinatie van een autonome robot, vision techniek die tomaten op de plant telt en classificeert, en intelligente prognosesoftware. Het resultaat is betrouwbare informatie voor de meest nauwkeurige oogstraming. De teler krijgt objectieve informatie over bijvoorbeeld de hoeveelheid en rijpheidsstatus van de vruchten. Het systeem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research en wordt nu uitgerold door Berg Hortimotive en Royal Brinkman.

Het Vision + Robotics team van Wageningen University & Research heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd op het gebied van de 3D-herkenning van tomaten en het bepalen van rijpheid. Goede, geconditioneerde en nauwkeurige kleurmetingen zijn hierbij van groot belang. Daarnaast moet bekeken worden aan welke tros de tomaten zitten en hoe de afrijping binnen de tros verdeeld is. Op deze wijze weet de kweker veel nauwkeuriger wat er morgen, overmorgen en de rest van de week geoogst wordt. WUR zorgt voor de beeldherkenning en de kleurverdeling in de tros. Hortikey zorgt voor de hardware en de inpassing in het management en locatiebepalingssysteem.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Het project past perfect in de ambitie om iedere plant te kunnen monitoren in de kas. Op deze wijze kunnen we binnenkort de productie per vierkante meter bepalen en tal van relaties leggen met lokaal klimaat, biologische en chemische maatregelen of medewerkers die in het pad hebben geoogst. Het project maakt al snel de weg vrij naar de herkenning van ziekten en plagen waaraan we nu nog op fundamenteel niveau werken.

Testimonial over de samenwerking met Berg Hortimotive:

1-1000.jpg
Wij gaan de teelt eenvoudiger maken en deels automatiseren. Daar hebben wij groene kennis voor nodig.
Bas Lagerwerf van Berg Hortimotive en Andreas Hofland van HortiKey