Nieuws

Samen duizend soorten ontdekken op de campus

article_published_on_label
23 juni 2022

Wageningen University & Research en biodiversiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel wetenschappers doen onderzoek op dit gebied en geven als docent hun kennis weer door in de collegezalen en tijdens veldwerk. Er zijn echter genoeg medewerkers en studenten voor wie biodiversiteit geen dagelijkse kost is, maar die er graag meer over willen weten. Daarom organiseert Wageningen Biodiversity Initiative vrijdag en zaterdag de ‘Biodiversity Challenge’. De uitdaging: samen duizend soorten spotten op de eigen campus.

Een paar honderd medewerkers en studenten gaan samen op onderzoek uit en kijken wat de campus aan biodiversiteit te bieden heeft. Ze delen hun kennis op allerlei gebieden. Vroeg uit de veren om vogels te spotten of later op de dag insectensoorten tellen. De challenge maakt duidelijk dat biodiversiteit onder je neus plaatsvindt en niet verderop in een bloemenveld of een bos.

Het gaat niet goed met de soortenrijkdom in Nederland en de rest van de wereld. Dat is een boodschap die niet vaak genoeg herhaald kan worden. Want voor de bestuiving van voedselgewassen, voor schoon water in sloten en rivieren, en om verdere klimaatverandering een halt toe te roepen, is biodiversiteit essentieel.

Rijk bodemleven en honderden soorten bijen

Alleen al daarom is het goed om ermee bezig te zijn, maar het is ook superinteressant. Wat er de laatste jaren bekend is geworden over bodemleven is fascinerend; dat plantenwortels samenwerken met schimmels bijvoorbeeld. Maar ook dat er honderden wildebijensoorten zijn met elk hun favoriete gewas, die zo hun eigen, belangrijke rol hebben in diverse ecosystemen. Iets wat tot voor kort nog niet bekend was bij een breed publiek.

Wil jij nou ook soortenexpert worden of wil je op een andere manier bijdragen aan biodiversiteit en een beter klimaat? Kijk dan of studeren aan Wageningen University & Research iets voor je is. Misschien help jij dan wel de volgende Biodiversity Challenge organiseren!