Voedselverspilling bij ziekenhuizen en zorginstellingen

Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda, omdat jaarlijks ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak belandt. Dit is niet alleen zonde en onnodig, maar ook erg kostbaar. Gebaseerd op onderzoek bij meerdere Nederlandse ziekenhuizen is berekend dat er per ziekenhuis ongeveer €50.000 à €150.000 per jaar bespaard kan worden (afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling).

Meten van de huidige situatie

Het verminderen van voedselverspilling begint bij meten. Wageningen Food & Biobased Research heeft dé meetmethodiek ontwikkeld die voedselverspilling binnen ziekenhuizen in kaart brengt. Inmiddels hebben meer dan tien ziekenhuizen de methode met succes toegepast, waaronder UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei en het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

Leonie Braskamp UMC Utrecht
Leonie Braskamp UMC Utrecht

Leonie Braskamp (UMC Utrecht) is enthousiast over de methode: “We hebben bewust voor de methodiek van Wageningen University & Research gekozen, omdat zij de actuele voedselverspilling in het juiste perfectief plaatsen. Er wordt namelijk gekeken naar het voedselverlies ten opzichte van de totale productie en de omvang van het ziekenhuis of afdeling. Door de voedselverspillingindicatie van het UMC Utrecht vervolgens te vergelijken met andere ziekenhuizen, zien we waar verbetering mogelijk is.”

Hoe scoort uw organisatie op gebied van verspilling?

Ontdek waar binnen uw organisatie kansen liggen om voedselverspilling te verminderen en daarmee kosten te besparen. Download hieronder onze White Paper en de bijbehorende rapporten om meer te weten over de meetmethode, de resultaten van metingen bij Nederlandse ziekenhuizen en de antwoorden op veelgestelde vragen.