Kunstmatige intelligentie

De ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie gaan snel. Kunstmatige intelligentie is voor WUR onontbeerlijk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gezonde voeding in een gezonde omgeving. Dat doen we al met het herkennen van de kwaliteit van voedsel met camerabeelden, volautomatisch het land bewerken onder wisselende lokale omstandigheden, de gezondheid van vee van afstand monitoren, het bepalen welke erfelijke eigenschappen leiden tot vruchtbare en resistente rassen en gewassen. De lijst met toepassingen kent bijna geen eind.

Deze toepassingen vragen grondig onderzoek, zodat duidelijk is welke keuzes (al dan niet automatisch) gemaakt worden, en ook wat de invloed is op de omgeving daarvan. Hier speelt ook bijvoorbeeld de veranderende rol van werknemers, en verschuivingen in verantwoordelijkheden tussen ontwerpers, bouwers, en gebruikers van kunstmatige intelligentie.

WUR investeert hierin met de ambitie om zo een verantwoorde bijdrage aan de maatschappij te leveren, verder bouwend op onze al lopende inspanningen op dit gebied.

Uitgelichte projecten:

In de media

Nieuws & Achtergrondverhalen