Nieuws

Eerste Royalty’s betaald aan het Benefit-sharing Fonds van de Treaty gebaseerd op CGN materiaal

article_published_on_label
6 juli 2018

Nunhems Netherlands b.v., gespecialiseerd in groenterassen, heeft $ 119 083 betaald aan het Benefit-sharing Fonds van de International Treaty. Dit komt overeen met 0,77% van de omzet van tien groenterassen, die ontwikkeld zijn op basis van o.a. materiaal verkregen van twee genenbanken, waaronder het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN).

In 2010 heeft Nunhems Netherlands b.v. een Standard Material Transfer Agreement (SMTA) ondertekend voor de ontvangst van materiaal uit de CGN collectie. De SMTA is ontwikkeld voor de uitwisseling van plantaardige genetische bronnen die deel uitmaken van het Multilaterale Systeem voor Toegang en Verdeling van Voordelen van het Internationale verdrag inzake Plantgenetische Hulpbronnen. Dit systeem is zo ontworpen dat opbrengsten die voortkomen uit het gebruik van genetische bronnen gedeeld worden met boeren in ontwikkelingslanden via het Benefit-sharing Fund.

Zoals veel genenbanken, gebruikt het CGN de SMTA voor de uitwisseling van al het materiaal in haar collectie. Onlangs heeft Nunhems Netherlands $ 119 083 betaald aan het Benefit-sharing Fund. Dit is 0,77% van de opbrengst van de verkoop van tien rassen die ontwikkeld zijn m.b.v. materiaal afkomstig uit de collecties van het CGN en de Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK) in Duitsland. De rassen zijn gepatenteerd in de VS.

“We hope that this is the onset of the harvest period and that in the future more use-base payments may be expected from us, but also from various other privately held breeding companies,” zei Peter Ogg, juridisch adviseur bij Nunhems Netherlands b.v.

Volgens Theo van Hintum, hoofd van CGN-Plant, laat de betaling zien hoe belangrijk genenbank accessies zijn voor de plantenveredeling. “Voorheen was het onmogelijk de impact van ons materiaal te kwantificeren, en dat is het nog steeds. Maar deze eerste betaling geeft op zijn minst een idee.” Hij voegt toe: “En natuurlijk, het belangrijkste is dat deze contributie aan het Fonds een positieve signaal geeft over de bereidwilligheid van de zaadindustrie om de winsten uit hun veredelingsactiviteiten te delen, niet alleen via hun producten en input in-kind aan genenbanken, maar ook in klinkende munt”