Nieuws

Nieuwe medewerkers bij het CGN - maart 2023

article_published_on_label
27 maart 2023

In de afgelopen periode hebben wij een viertal nieuwe collega’s mogen verwelkomen bij het Centrum voor Genetische Bronnen: voor cluster Plant een assistent collectiebeheer en een curator, en voor cluster Dier een promovendus en een onderzoeksassistent. We stellen u graag voor aan Jorik, Wouter, Rensco en Monika.

Plantaardige Genetische Bronnen

Plant_foto_Jorik .jpg

Mijn naam is Jorik Smits en sinds de zomer van 2022 werk ik bij het CGN Plantaardige Genetische Bronnen. Hier richt ik mij ongeveer de helft van de tijd op het zaadbeheer van de gewascollectie. Daarnaast werk ik mee aan diverse andere taken zoals de vermeerderingen, karakterisatie en kiemproeven. In het nieuwe seizoen zullen deze nog verder vorm krijgen.

Van jongs af aan ben ik al erg gefascineerd door planten. Zo had ik al vroeg een eigen moestuin en later een kas waarin ik diverse groente teelde. Ik heb biologie/plantenwetenschappen gestudeerd en heb ongeveer drie jaar in de kassen van de Wageningen Universiteit gewerkt met diverse plantproeven.

Plant_foto_Wouter_230223 Portret.jpg

Ik ben Wouter Groenink en ik ben in december 2022 begonnen als curator granen, peulvruchten en voedergewassen. In Wageningen heb ik Plantenveredeling en Gewasbescherming gestudeerd en heb me tijdens mijn studie breed georiënteerd, dat wil zeggen, ik heb me niet in één van de twee richtingen gespecialiseerd.

Sindsdien heb ik twaalf jaar als onderzoeker zaadtechnologie gewerkt bij veredelingsbedrijven, waar ik met veel verschillende groenten gewerkt heb. Voordat ik bij het CGN begon, heb ik ook een tijdje bij WUR Glastuinbouw & Bloembollen gewerkt aan de gewassen hyacint en narcis. Het thema behoud van genetische bronnen spreekt mij enorm aan en ik kijk ernaar uit om de collectie in stand te houden en waar nodig uit te breiden, bijvoorbeeld door deel te nemen aan verzamelmissies.

Dierlijke Genetische Bronnen

Dier_foto_Rensco Hogers.jpg

Mijn naam is Rensco Hogers. Ik ben in december 2022 begonnen aan een vierjarig onderzoeksproject (promovendus) bij het CGN. Hiervoor heb ik biotechnologie en bio-informatica gestudeerd aan Wageningen University & Research (WUR), en wil nu graag mijn achtergrond praktisch toepassen op de diversiteit tussen en binnen de Nederlandse runderrassen.

In mijn onderzoek leg ik de genetica van Nederlandse runderrassen onder een vergrootglas. Specifiek ga ik op zoek naar de unieke genetische eigenschappen van elk van de traditionele Nederlandse rassen, de hoeveelheid inteelt en de potentiële problemen die daardoor veroorzaakt kunnen worden. Als laatste ga ik ook kijken of we karakteristieke uiterlijke kenmerken van een aantal runderrassen naar hun DNA kunnen herleiden, zoals het laken van de bekende Lakenvelder runderen.

Dier_foto_Monika Bennink.jpg

Ik ben Monika Bennink en begin februari 2023 ben ik begonnen als onderzoeksassistent genenbank voor CGN-cluster Dier. Ik heb dier- en veehouderij gestudeerd op Van Hall Larenstein Velp, waarbij ik veel praktijk- en onderzoekservaring heb opgedaan op afwisselende bedrijven. Tijdens mijn studie heb ik interesse ontwikkeld voor de verschillende (schapen)rassen en de kenmerken daarvan. Daarnaast heb ik een grote liefde voor pluimvee, die begonnen is met een koppel Nederlandse Sabelpootkrielen.

Binnen het CGN zal ik mij voornamelijk bezighouden met het verzamelen, verwerken en invriezen van genetisch materiaal en daarmee bijdragen aan het behouden van zeldzame huisdierrassen.

Foto's: Jorik Smits, Wouter Groenink, Rensco Hogers en Monika Bennink.