Nieuws

Rassenlijst Bomen en Genenbank online – mooier, beter en duidelijker

article_published_on_label
23 maart 2023

Een mooie, informatieve en duidelijke website, wie wil dat nou niet? In 2022 heeft CGN de Rassenlijst website een make-over gegeven en dit jaar gaat de genenbankwebsite op de schop. We willen de informatie op beide websites zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk weergegeven en hierdoor het gebruik stimuleren. Lees over de veranderingen en hoe jij ons kunt helpen om beide websites verder te verbeteren!

Vernieuwde Rassenlijst Bomen-website

De Rassenlijst Bomen is een hulpmiddel bij de aanplant van (productie)bos en landschappelijke beplantingen. Met de Rassenlijst Bomen kun je bomen met de juiste genetische kwaliteit voor jouw doeleinden (zoals houtproductie of ecologische waarde) aanplanten. Bekijk ook de video over de Rassenlijst:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De website ziet er nu moderner door het vernieuwde design en heeft een aangepaste duidelijkere structuur. Het aanmelden van nieuwe bosopstanden en laanbeplantingen heeft een prominentere plek gekregen in de bovenbalk. Er zijn meerdere nieuwe pagina’s toegevoegd, waaronder ‘Frequently Asked Questions’. Zo kun je als gebruiker meer uitleg over begrippen en achtergrondinformatie over de functie van de Rassenlijst vinden.

Gebruikers gaven aan moeite te hebben met de categorieën waarin de herkomsten zijn onderverdeeld, zoals geselecteerd, gekeurd, getest en van bekende origine. Deze zijn nu beter uitgelegd op een eigen pagina ‘uitleg categorieën en typen uitgangsmateriaal’. Ook lees je over de Raad voor plantenrassen die verantwoordelijk is voor de Rassenlijst Bomen en over het CGN die de Rassenlijst voedt. Er is al veel verbeterd, maar we zijn nog bezig met de laatste kreukels eruit te strijken.

Nieuwe genenbankwebsite in de pijplijn

De genenbank bestaat uit een veldcollectie die sinds 2002 is en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In de veldcollectie groeien en bloeien meer dan 50 inheemse boom- en struiksoorten waarvan de autochtone genenbronnen worden bedreigd. De genenbank heeft dan ook een dubbele functie, namelijk het behouden van de genetische diversiteit van Nederland en het oogsten van zaden voor het herstellen van wilde populaties en de aanplant van nieuw bos.

De website wordt door CGN en Staatsbosbeheer flink onder handen genomen. Naast de nodige structurele verbeteringen wordt ook de informatie over de genenbank en de collecties uitgebreid. We willen duidelijker weergeven wat er in de genenbank is, waar het voor bedoeld is en hoe je het kan verkrijgen.

Help mee!

Met jouw hulp wordt de Rassenlijst Bomen-website nog beter. Mis je jouw vraag in de FAQ of is iets niet duidelijk genoeg? Heb jij goede ideeën voor de genenbankwebsite? Wat wil jij weten over de veldcollecties van de genenbank? Hoe kunnen we die informatie het beste weergeven? Laat het ons weten! Overige op- en aanmerkingen zijn natuurlijk ook welkom.

Stuur een mail naar CGN.boom@wur.nl met jouw feedback.