Big Data

Big data heeft een flinke impact op veel bedrijfsmatige aspecten, ook op het gebied van voeding en landbouw. Bij big data gaat het niet alleen om de hoeveelheid gegevens, maar ook om de snelheid van gegevensverwerking, de waarde van gegevensanalyse en het beheer van gegevensuitwisseling. Wageningen Universiteit & Research onderzoekt allerlei aspecten van big data op het gebied van voeding, landbouw en land- en zeemilieu, ook gekoppeld aan het onlangs opgerichte Wageningen Data Competence Centre (WDCC).

Big Data: inleiding

In allerlei vakgebieden levert big data uitdagingen op bij het respecteren van privacy en waarborgen van beveiliging, het delen van gegevens tussen spelers in de waardeketen, aansprekende bedrijfsmodellen, vooruitgang op het gebied van analyse en machinaal leren.

Big data-sessies

We trappen elke ronde af met een overzicht van big data-activiteiten aan de WUR (Willem-Jan Knibbe, WDCC). Vervolgens presenteert een bedrijf zijn relatie tot big data en de WUR, met speciale aandacht voor het kernthema van die ronde. Daarna wordt een panel geïntroduceerd en is er een interactieve discussie tussen de panelleden en het publiek. Via een tool kunnen bezoekers tijdens de discussie stemmen op stellingen, en de voorzitter geeft bezoekers de gelegenheid te reageren op de discussie.

Let op: De drie rondes zijn elk gericht op een ander aspect van dit thema. Kies de ronde die u het interessantst vindt of bezoek het programma van dit thema vaker dan één keer.

Ronde 1 11.00-12.15
Machine learning, modelling & analytics
Opening: Erik Wijnen (secretaris topteam ICT, ministerie Economische Zaken en Klimaat)
Panel: Lucas Noldus (CEO Noldus), Pierre Allexandre Billiet (CEO Gondola Group), Bram Visser (Hendrix Genetics), Claudia Kamphuis (WUR)

Ronde 2 13.45-15.00 Data Sharing, interoperability & linked open data Opening: Graham Mullier (Syngenta UK) How can data help us to be more sustainable?  Panel met: Graham Mullier (Syngenta UK) Frido Hamoen (CRV/Breed4Food), Ben Schaap (GODAN), Lonneke van der Geest (WUR)

Ronde 3 15.30-16.45 Governance & business modelling Panel met: Hans Huijbers (JoinData/LTO Nederland), Borg Exelmans (Monsanto), Charlotte Linnebank/Gustaf Haan (QuestionMark), Jos Verstegen (WUR)