
Blockchain
Samenwerking, efficiëntie, transparantie en vertrouwen worden almaar belangrijker voor agrofoodketens. De door bedrijven gegenereerde informatiestromen zijn onmisbaar voor het functioneren van deze ketens. Deze informatie over producten en processen in de toeleveringsketen vormt ook een bron van vertrouwen voor de consument. Een van de grootste problemen in agrofoodketens is het verkrijgen en delen van betrouwbare, nauwkeurige en relevante informatie. Wageningen Universiteit & Research (WUR) doet onderzoek naar het optimaal benutten van gegevens en modellen met geschikte informatietechnologie ter ondersteuning van besluitvorming en automatisering van bedrijfsprocessen in de agrofoodsector.
Blockchain: inleiding
Een technologie die deels een oplossing kan bieden is blockchain. Blockchain kreeg voor het eerst bekendheid als de technologie achter de cryptovaluta bitcoin. Sindsdien is het systeem op zichzelf uitgegroeid tot een hype vanwege de beloftes die het inhoudt. Blockchain zou de manier waarop we financiële en andere transacties organiseren totaal op zijn kop kunnen zetten door een gemeenschappelijke ‘waarheidslaag’ te creëren. Zo kan de behoefte aan tussenpartijen (vertrouwde derde partijen, ofwel ‘trusted third parties’) worden weggenomen. In feite is blockchain een gedistribueerde database die wordt beveiligd door cryptografische algoritmen. Zo ondersteunt het een robuust informatiesysteem dat het risico van ‘single point of failure’ wegneemt en de integriteit van de informatie garandeert.
Blockchain-sessies
De Blockchain-sessies beginnen met een korte inleiding door Jan Top en Ad Kroft, gevolgd door de interactieve sessies. Laat u inspireren door de mogelijkheden die deze technologie biedt voor uw organisatie en werkveld. Hoe gaat de toekomst eruitzien?
Let op: Ronde 1, 2 en 3 bestaan uit dezelfde sessies. Tijdens de ronde kunt u kiezen uit twee van de drie volgende interactieve sessies.
Sessie 1: Getting to know the technology
Inleiding door een onderzoeker
gevolgd door een interactieve discussie en spel
Sessie 2: Opportunities with technology
Pitch door een tech-start-up
gevolgd door een interactieve discussie
Sessie 3: Experiences with technology
Pitch door een tech-bedrijf
gevolgd door een interactieve discussie