dr.ir. JC (Bob) Douma

dr.ir. JC (Bob) Douma

Universitair docent

Dr. Bob (J.C.) Douma is assistant professor bij de Centre for Crop Systems Analysis van  Wageningen Universiteit. He bestudeerd de ecologie van planten in de context van plagen en ziekten. Hij gebruikt geavanceerde (statitische) modelleer technieken om deze interactie te ontrafelen.

Plant ecologie in de context van ziekten en plagen

Twee dingen motiveren mij bij mijn onderzoek: landbouw verduurzamen door te onderzoeken hoe we fundamentele ecologische inzichten naar de praktijk kunnen vertalen en begrijpen hoe planten groeien en bloeien in een omgeving waar ze geplaagd worden door insecten en pathogenen.

In mijn onderzoek heb ik drie aandachtsgebieden: 

1) het begrijpen en voorspellen van exotische planten plagen. Waar zullen nieuwe plagen zich vestigen en hoe gaan ze zich verspreiden, en wat kan je er tegen doen? Ik ben onder andere betrokken bij het Europese H2020 project HOMED (http://homed-project.eu/)

2) het begrijpen van de interactie van planten met buren en plagen. Hoe blijven planten competitief terwijl ze toch goed verdedigd zijn? Welke rol speelt communicatie tussen planten door middel van licht en geurstoffen in deze context?  

3) het ontwikkelen en introduceren van nieuwe methoden en technieken tbv de eerste twee onderzoekslijnen. 

Zie mijn engelse pagina voor uitgebreidere informatie.