dr. GIJ (Gert) Salentijn

dr. GIJ (Gert) Salentijn

Universitair Hoofddocent

Dr. Gert Salentijn is associate professor in Analytische Chemie bij Wageningen University & Research (zowel in het Lab of Organische Chemie, als in de Biosensors groep bij Wageningen Food Safety Research) en heef in 2019 de NWO Veni beurs ontvangen. In 2019 heeft hij als gastonderzoeker gewerkt in de groep van Prof. Graham Cooks, de expert op het gebied van massa spectrometrie in de VS. Gert is Work Package leider voor detectie technologie in het Horizon 2020 ITN FoodSmartphone. Hij doceert drie vakken op het gebied van analytische analytical methods in organic chemistry (BSc curses), environmental analytical techniques (MSc cursus), and advanced (bio)analytical chemistry (keuzevak).

Gert Salentijn heeft zijn MSc in farmacie cum laude gehaald aan de Rijksuniversiteit Groningen, and heeft daar ook zijn PhD cum laude gehaald in de groep van professor Verpoorte in een publiek-private samenwerking (NWO-COAST), met als doel het ontwikkelen van draagbare ionenbronnen voor massa spcetrometrie (MicroMS). Hij is mede-oprichter van een spin-off bedrijf, SG Papertronics,van de RIjksuniversiteit Groningen, waar platform technologie ontwikkeld wordt voor het uitvoeren van analytische tests op locatie, gebaseerd op zijn gepatenteerde uitvinding voor het pre-concentreren van moleculen op een papieren test.

In zijn eerdere onderzoek heeft Gert Salentijn voorop gelopen in de de toepassing van 3D printen voor functionele microfluidic instrumenten, en ook innovaties vericht op het gebied van het ioniseren van verbidingen voor massa spectrometrie onder atmosferische omstandigheden, zonder veel operationele complexiteit. Daarnaast heeft hij ook een onderzoekslijk gestart waarin slimme tests worden ontwikkeld voor meten-op-lokatie, door middel van het chemisch modificeren van papier om er extra functionaliteit aan te verlenen.

Al zijn huidige onderzoek is er uiteindelijk op gericht om de chemische analyse uit het lab te krijgen, en in de handen van de mensen die de (interpretatie van de) chemische informatie daadwerkelijk nodig hebben. Dit kunnen consumenten zijn die willen weten dat hun voedsel veilig is om te eten (bijvoorbeeld vrij van allergen of contaminanten). Het kan ook een inspecteur zijn die de voedselkwaliteit in de gaten moet houden voor de overheid, of patienten die willen belangrijke informatie willen weten over hun eigen gezondheid. In dit onderzoek worden verschillende onderzoeksgebieden gecombineerd om deze doelen te halen, zoals ambiente ionizatie gekoppeld aan (draagbare) massa spectrometrie, laterale flow immunochemie, chemische oppervlakte modificatie voor microfluidics (door papier) and 3D printen.