dr. IJJ (Ingrid) de Zwarte

dr. IJJ (Ingrid) de Zwarte

Universitair Docent

Ingrid de Zwarte (1988) is universitair docent Economische en Milieugeschiedenis (RHI). Ze studeerde Geschiedenis en Slavische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2018 promoveerde zij aan dezelfde universiteit en het NIOD op een proefschrift getiteld ‘The Hunger Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45’ (ASH Dissertatieprijs 2017-18). De Nederlandse publieksversie van haar proefschrift, De Hongerwinter, verscheen bij Prometheus (2019) en de Engelse monografie, The Hunger Winter, bij Cambridge University Press (2020).

Voordat ze naar Wageningen kwam werkte De Zwarte als docent Geschiedenis bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (2017-18) en als Niels Stensen postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford met het project ‘Hunger as a A Comparative Study into the Politics of Famine and Relief’ (2018-19). 

De Zwarte’s onderzoek richt zich op de rol van voedsel en hongersnood in oorlogstijd in brede van honger als politiek-militair machtsinstrument tot sociale zelforganisatie in tijden van honger, van de demografische gevolgen van hongersnood tot de invloed van honger op migratie en identiteitsvorming.

Samen met M. Corporaal (PI) en L. Jensen heeft De Zwarte een NWO NWA-beurs voor het project Heritages of Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation’. Dit onderzoek richt zich op de rol en betekenis van Europese hongersnoden in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, en werkt hiervoor samen met hongersnoodexperts en culturele instellingen uit zestien verschillende landen.  

Daarnaast werkt ze momenteel aan het onderzoeksproject 'Food, Famine and the End of Empire in Indonesia, 1940-1950' (NWO Veni). Dit project onderzoekt de dynamiek tussen oorlogsvoering, hongersnood en dekolonisatieprocessen tijdens de Japanse bezetting en Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. 

De Zwarte is als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In 2020 was ze samen met Jeroen Candel initiatiefnemer en redacteur van het boek Tien miljard hoe we de wereld gaan voeden in 2050. Voor haar onderzoek naar de politiek van hongersnood ontving ze in 2023 een KNAW Early Career Award.

E-mail: ingrid.dezwarte@wur.nl