dr. MJ (Maria) Groot

dr. MJ (Maria) Groot

DLO Onderzoeker

Naast onderzoek aan effecten van (illegale) hormonen bij landbouwhuisdieren, hou ik me bezig met het opzetten van dierexperimenten om illegaal gebruik op te sporen. Ik doe histologisch onderzoek van weefsels van dieren die behandeld of blootgesteld zijn aan illegale middelen. Daarnaast doen we ook histologie van voedingsmiddelen zoals worst, vlees, etc.

Een ander werkveld is dat kruiden, hun biologische effecten bij landbouwhuisdieren en de kwaliteit en veiligheid van de producten op de markt. Ook de toepassingsmogelijkheden, claims op diervoeders horen bij dit werkveld.  In het kader van het beleid van het ministerie van EZ om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen maken we de zogenaamde Stalboekjes, met informatie over middelen en methoden om dieren gezond te houden. Er zijn boekjes voor melkvee, varkens, pluimvee en vleeskalveren.

In het kader van het kruidenonderzoek ben ik in 2014 via een project van o.a. Oxfam Novib en de provincie Overijssel met een aantal boeren en dierenartsen naar India geweest. Doel was kijken hoe op verschillende manieren het gebruik van antibiotica en het risico van resistentie kan worden terug gedrongen.